BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie de la 3,1% la 1,8% pentru 2013 şi la 3% pentru 2014

BNR a revizuit semnificativ în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,1% la 1,8%, precum şi pentru finele anului 2014, de la 3,1% la 3%.

RomaniaTV.net
07 nov. 2013, 10:00
BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie de la 3,1% la 1,8% pentru 2013 şi la 3% pentru 2014

Banca centrală anticipează o scădere a ratei inflaţiei sub intervalul de variaţie în prima parte a anului viitor şi apoi o revenire, mai ales din efect de bază, informează Mediafax.

În septembrie 2013, faţă de luna anterioară, preţurile de consum au scăzut cu 0,6%, influenţate în mare măsură de ieftinirea pâinii, după reducerea TVA, astfel că rata anuală a ajuns la 1,88%.

În prima parte a lunii august Banca Naţională a redus prognoza de inflaţie pentru acest an şi anul viitor, la 3,1%, de la proiecţia anterioară de 3,2%, respectiv 3,3%.

CITEŞTE ŞI: CREDITE IEFTINE pentru români: Dobânda cheie a ajuns la un nou minim istoric

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu a exclus ca anul viitor să existe noi revizuiri în scădere. „Sensul va fi in jos, asa cum discutam de o rata a inflatiei de 1,8%, iar la anul previzionam un 3% am putea avea surprize si aceasta rata sa scada sub 3%. Anul 2014 va fi unul pozitiv din punct de vedere economic. Recesiunea s-a incheiat si era normal dupa 5 ani de criza si iata ca toate aceste vesti bune nu fac altceva decat sa ne creeze niste perspective pozitive, va anihila si efectelele liberalizarii”, a punctat Isărescu.

Consilierul onorific al premierului Victor Ponta pe probleme de economie, Ionel Blănculescu, a declarat la România TV că revizuirea prognozei de inflaţie este o confirmare a ipotezei lansate de analişti privind faptul că „anul 2014 nu va fi atat de negru pe cat pare”: „Acum se confirma oficial ca asa zisa crestere masiva de taxe si impozite de fapt nu este atat de masiva si nu va insemna o crestere exploziva. Pur si simplu este o crestere a bazei de impozitare care nu afecteaza populatia decat pe segmentul care priveste acciza la carburanti, dar nici acolo”.