BNR a redus prognoza pentru inflaţie în 2011 şi 2012 la 3,3%, respectiv 3%

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%, iar proiecţia pentru anul viitor a fost redusă de la 3,5% la 3%, a anunţat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

RomaniaTV.net
07 nov. 2011, 09:42
BNR a redus prognoza pentru inflaţie în 2011 şi 2012 la 3,3%, respectiv 3%

„Spunem două lucruri, până spre primăvara anului viitor va continua căderea preţurilor, a IPC, pentru că efectul de bază continuă. S-ar putea ca prin martie să fie în jur de 2% sau chiar mai puţin, apoi tot efectul de bază ne va împinge mai în sus spre vară. Nu vedem în vară scăderi de preţuri alimentare, ne menţinem conservatori. Avem amplitudini extrem de mari în acestă perioadă, de 2%. Pentru că în această perioadă am avut o scădere medie de 0,2%, efectul de bază va duce inflaţia de la 2%, sub 2%, spre 3,5-3,6% în toamnă. S-ar putea să avem în primăvară o rată a inflaţiei sub media UE”, a afirmat Isărescu.

Preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel că inflaţia anuală a coborât la 3,45%, nivelul minim de după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an.

Banca centrală ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%.

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, afirma în luna septembrie că România are şansă istorică de a reduce inflaţia la niveluri de sub 3% în următorii ani, scenariu posibil dacă politica monetară a băncii centrale va fi sprijinită „în mod ferm” de politicile fiscale şi salariale.