BNR a respins cererea afaceristului Dan Ostahie de a achiziţiona Porsche Bank

Banca Naţională a României (BNR) nu a aprobat achiziţia Porsche Bank de către omul de afaceri Dan Ostahie. Decizia BNR vine după ce Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Porsche Bank de către Dan Ostahie.

22 iun. 2022, 08:31
BNR a respins cererea afaceristului Dan Ostahie de a achiziţiona Porsche Bank

Este a doua decizie de acest gen pe care BNR a luat-o vizavi de autorizarea unei tranzacţii bancare, după cea din 2018 dintre OTP Bank şi Banca Românească.

Omul de afaceri Dan Ostahie a demarat procedurile de achiziţie a Porsche Bank la începutul lui 2022, potrivit datelor Consiliului Concurenţei, care a anunţat în martie 2022 că analizează tranzacţia. Ulterior, pe 20 iunie 2022, Consiliul Concurenței a autorizat preluarea, potrivit Economica.net.

Cu toate acestea, surse din mediul bancar au declarat pentru Economica.net că Dan Ostahie nu a primit aprobarea de la BNR pentru achiziţia Porsche Bank, decizie care va fi probabil comunicată omului de afaceri în curând de către banca centrală. Motivele pentru care BNR a respins această tranzacţie sunt deocamdată necunoscute.

Contactat de către sursa, Dan Ostahie nu a răspuns solicitării şi nu a oferit nicio reacţie. Orice tranzacție de tipul acesta (achiziţie acţiuni, majorare de capital, transfer de patrimoniu, etc) se face sub condiţie suspensivă până la îndeplinirea tuturor condiţiilor de executare a ei. Dacă una dintre condiţii nu se îndeplineşte în termenul agreat, tranzacţia se anulează ca şi când nu a existat.

Tranzacţia nu a implicat de la bun început transferul mărcii „Porsche Bank“ sau dreptul de utilizare a acesteia către potenţialul achizitor. Practic se vindea entitatea bancară, fără numele Porsche Bank şi fără partea de creditare care este păstrată prin Porsche Leasing IFN. În noile condiţii, grupul Porsche va trebui să îşi caute un alt cumpărător, dacă vrea să scape de costurile suplimentare pe care le implică funcţionarea unei bănci.

Citeşte şi: Puterea de cumpărare în România, mai mare decât în Grecia sau Croaţia. De asemenea, PIB-ul este peste cel al Ungariei

Omul de afaceri avea pregătit chiar și staff-ul viitoarei bănci. Mișu Negrițoiu este viitorul președinte al Porsche Bank. Fostul președinte ASF va fi ajutat, din poziția de director executiv, de Traian Baicu, fost bancher la TBI Bank și director la Credex, firma de credite de consum a lui Ostahie.

Dan Ostahie controlează Grupul Altex, grup organizat pe mai multe linii de activitate, respectiv: retail, servicii IT, import, producție și distribuție produse electro-IT&C, service, servicii financiare nebancare, transport, automotive, imobiliare.

Retailerul electroIT Altex a înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 5,87 miliarde de lei, în creștere cu 16,1% față de 2020, când raporta o cifră de afaceri de 5,06 miliarde de lei. Profitul a crescut cu circa 5%, până la 129,4 milioane de lei. La finalul anului trecut, compania avea 3.959 de angajați, de la 4.043 de salariați, în 2020, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Altex, deținut de Dan Ostahie, are în plan să deschidă anul acesta 10 magazine și să angajeze între 500 și 1.000 de persoane.

Grupul Porsche Finance România activează în România pe piața serviciilor financiar-bancare prin intermediul Porsche Bank Romania S.A. și Porsche Leasing Romania IFN S.A., a căror activitate predominantă este cea de creditare (în special, sub forma creditelor de consum și leasing auto).

Conform celor mai recente date publice, Porsche Bank România a raportat o pierdere de 212.460 lei în 2020, de la un profit net de 8,11 milioane de lei în 2019. În decembrie 2020, activele totale ale băncii atingeau 913,2 milioane de lei, comparativ cu 831,6 milioane de lei în 2019 și 737,7 milioane de lei în 2018. Porsche Finance Group Romania este filiala locală a Porsche Bank AG (Austria) și include Porsche Leasing România IFN, Porsche Bank Romania (lansată în octombrie 2004), Porsche Broker de Asigurare SRL, Porsche Mobility SRL și Porsche Asigurări. Operațională din 1999, Porsche Leasing Romania furnizează credite și servicii de leasing financiar pentru persoane fizice, PFA-uri și juridice, pentru autovehicule noi și second hand.

Citeşte şi: Salarii majorate, legea a trecut tacit de Senat. Un angajat poate primi între două şi patru salarii în plus pe an