Puterea de cumpărare în România, mai mare decât în Grecia sau Croaţia. De asemenea, PIB-ul este peste cel al Ungariei

În 2021, nouă state membre au înregistrat o putere de cumpărare pe cap de locuitor peste media UE. Luxemburg (46 %) a fost singurul stat membru care a înregistrat o putere de cumpărare pe cap de locuitor cu 25 % sau mai mult peste media UE. În Danemarca, Germania, Țările de Jos, Belgia, Austria, Suedia, Finlanda și Franța, nivelurile au fost de cel puțin 10 % peste media UE.

21 iun. 2022, 17:10
Puterea de cumpărare în România, mai mare decât în Grecia sau Croaţia. De asemenea, PIB-ul este peste cel al Ungariei

În treisprezece state membre, puterea de cumpărare pe cap de locuitor s-a situat între media UE și sub 25%. În această categorie, au existat diferențe semnificative între statele membre: în Italia, Lituania, Cipru și Irlanda, nivelurile au fost cu 10 % sau mai puțin sub media UE, în timp ce Slovenia, Spania, Cehia, Polonia, Portugalia, Malta și România au fost între 11 % și 20 % sub media. Estonia și Grecia au fost cu 21 % și, respectiv, 23 % sub media UE, situându-se aşadar în urma României.

Cinci state membre au înregistrat o putere de cumpărare pe cap de locuitor cu 25 % sau mai mult sub media UE. Croația, Letonia, Ungaria și Slovacia s-au situat cu procente ale puterii de cumpărare între 27 % și 30 % sub media UE, în timp ce Bulgaria a înregistrat o putere de cumpărare pe cap de locuitor cu 37 % sub media UE.

Produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, o măsură a activității economice, arată, de asemenea, diferențe substanțiale între statele membre ale UE.

Citeşte şi Veste bună pentru români. Adrian Câciu: „Pachetul de măsuri sociale şi economice va aduce la buget 1,2-1,5 puncte procentuale din PIB”

În 2021, PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în SPC a variat între 55 % din media UE în Bulgaria și 277 % în Luxemburg. Zece state membre au înregistrat un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor peste media UE în 2021.

Raportat la Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, România a depăşit în 2021 Estonia, Grecia, Croaţia, Letonia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria.

Citeşte şi Marcel Ciolacu: „PIB-ul României se bazează pe 27% venituri și 47% cheltuieli, cel mai mare decalaj din UE”. Angajamentul liderului PSD