BNR, eveniment ISTORIC. Noul ROBOR, anunţat de Banca Naţională. Cum se calculează ultimul indice de referinţă pentru credite

Anunţ important de la BNR la începutul lunii mai. Banca Naţională a României trebuie să anunţe în următoarele zile noul indicele de referință în funcţie de care se vor calcula ratele românilor.

RomaniaTV.net
30 apr. 2019, 07:38
BNR, eveniment ISTORIC. Noul ROBOR, anunţat de Banca Naţională. Cum se calculează ultimul indice de referinţă pentru credite

Ministrul Finanţelor a spus în repetate randuri că ratele celor care se imprumută la banci de acum inainte ar trebuie să fie mai mici, odată cu apariţia noului indice.

Banca Națională a României va publica pe data de 2 mai, la ora 11.00, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor.

Daniel Zamfir: ROBOR a fost manipulat. Comisia parlamentară va cere demisia preşedintelui Consiliului Concurenţei 

Acesta se va numi indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor.

Potrivit unor surse Antena 3 din cadrul Băncii Centrale, noul indice este deja calculat şi este media dobânzilor la tranzacţiile zilnice dintre bănci în perioada octombrie-decembrie 2018. Atunci tranzacţiile se faceau la o dobândă de 2%, ceea ce înseamnă că cei care se vor împrumuta de pe 2 mai vor avea dobânzi mai mici, ţinând cont că acum ROBOR la 3 luni este 3,38%. Aproximativ 2,39% ar fi noul indice, conform dobânzilor la tranzacţiile zilnice din perioada octombrie-decembrie 2018.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor , publicat pe data de 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacțiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară. Acești indici se publică pe website-ul BNR.

După această dată, BNR va publica indicele zilnic și, la sfârșitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referință pentru creditele consumatorilor, la adresa mai sus menționată.