BNR menţine dobânda cheie la 1,75% pe an

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis, joi, menținerea dobânzii cheie la 1,75% pe an și reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit cu două puncte procentuale, respectiv la 12%, începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie - 23 februarie 2016.

RomaniaTV.net
07 ian. 2016, 12:06
BNR menţine dobânda cheie la 1,75% pe an

De asemenea, CA al BNR a decis menținerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 8 la sută, precum și gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar.

Membrii Asociației Analiștilor Financiar — Bancari din România (AAFBR) anticipau menținerea ratei dobânzii de politică monetară, dar s-au înșelat în ceea ce privește rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută, conform unui sondaj intern.

„Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj consideră că atât ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei cât și cele pentru pasivele în valută ar putea fi menținute pe 7 ianuarie. Politica monetară ar putea fi relaxată în 2016 numai prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale instituțiilor de credit la 6% în decembrie 2016 și a celor pentru pasivele în valută la 12%. Cei mai mulți dintre participanții la sondaj estimează o dobândă de politică monetară constantă la 1,75% pe tot parcursul anului 2016”, se arată într-un comunicat al AAFBR.

Analiștii estimează că anul 2017 ar putea aduce majorarea dobânzii de politică monetară la 2,5% în decembrie.

Pe de altă parte, procesul de convergență a cotelor de constituire a rezervelor minime obligatorii către standardele europene ar putea continua iar rezervele minime sunt estimate de cei mai mulți participanți la sondaj la 4% pentru lei și 10% pentru valută la finalul anului 2017.

Banca Națională a României (BNR) a decis în data de 5 noiembrie 2015 menținerea dobânzii de politică monetară la nivelul actual de 1,75% pe an. De asemenea, în ședința de politică monetară, s-a hotărât păstrarea ratelor actuale ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută și gestionarea adecvată a lichidității în sistemul bancar.