BNR nu mai ucide creditul în valută

Guvernatorul BNR s-a răzgândit. Creditul ipotecar în valută nu mai trebuie ucis. Declaraţia şefului Băncii Centrale vine după ce oficialii FMI au explicat, într-un raport, că împrumuturile pentru locuinţe în monede străine nu trebuie restricţionate. Potrivit FMI, bancherii trebuie să frâneze drastic creditele de consum.

RomaniaTV.net
27 oct. 2011, 12:50
BNR nu mai ucide creditul în valută

„Dacă am ucide creditul în valută, finanţarea construcţiei de locuinţe ar dispărea pentru că nicio bancă nu-şi asumă să finanţeze pe 30 – 40 de ani construcţie pe locuinţe din depozite pe şase luni. (…) Bineînţeles că şi creditul în valută, riscul valutar prezintă nişte probleme. Dar trebuie să vedem cum administrăm riscurile. Dar a pune o asemenea frână la toate finanţările în valută ar fi o mare eroare”, a spus Mugur Isărescu.

Declaraţia Guvernului contrazice noul set de reguli pe care Banca Naţională a României vrea să le impună băncilor atunci când acordă împrumuturi. Restricţiile s-ar putea aplica chiar din acest an şi au menirea de a reduce la minimum acordarea de împrumuturi pentru locuinţe în monede străine. Astfel s-ar reduce riscul valutar, dar şi creditele de consum.

Oficialii BNR s-au inspirat din alte ţări europene. Spre exemplu, bancherii din Polonia dau credite ipotecare în zloţi, iar Ungaria vrea să mute toate creditele ipotecare pe moneda naţională.


loading...