BNR schimbă condiţiile de creditare. Avans mai mare pentru românii care vor să-şi ia casă cu credit

BNR anunţă că se schimbă condiţiile de creditare pentru unele credite de investiţii imobiliare. Potrivit noilor condiţii, începând cu 1 ianuarie 2022, românii care vor să-şi cumpere casă cu credit vor trebui să plătească un avans mai mare.

21 oct. 2021, 21:22
BNR schimbă condiţiile de creditare. Avans mai mare pentru românii care vor să-şi ia casă cu credit
BNR schimbă condiţiile de creditare. Avans mai mare pentru românii care vor să-şi ia casă cu credit

BNR schimbă condiţiile de creditare. Avansul creşte de la 15% la 25% pentru creditele de investiţii imobiliare în lei, la 35% pentru cele în euro şi la 50% pentru cele în alte valute. Se modifică şi calculul pentru gradul maxim de îndatorare.

BNR schimbă condiţiile de creditare. Veşti proaste pentru români

”În cazul creditelor acordate pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă proprie şi permanentă/continuă a debitorului, limitele prevăzute la alin. (1)-(3) se reduc cu 10 puncte procentuale”, potrivit documentului BNR, citat de Ziarul Financiar.

În aceste condiţii, valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 75% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor acordate în lei, faţă de 85% cât era în trecut, 65% pentru creditele în euro, şi 50% pentru creditele în alte valute.

Citeşte şi Expert BNR: „La iarnă, când vor veni facturile, ne vom gândi cu jind la gazele din Marea Neagră”

Conform noilor schimbări anunţate, românii vor avea de plătit un avans de 25% pentru creditele de investiţii imobiliare în lei, de 35% pentru cele în euro şi 50% pentru cele în alte valute.

Noile prevederi intră în vigoare de la 1 ianuarie 2022 şi nu se aplică în cazul creditelor pentru investiţii imobiliare garantate integral sau parţial de stat.

O altă propunere făcută de BNR este ca pentru acordarea creditelor, împrumutătorii să stabilescă prin normele proprii de creditare nivelurile maxime admise pentru gradul de îndatorare, cu luarea în considerare a riscului valutar, a riscului de rată a dobânzii şi a riscului de diminuare a veniturilor eligibile disponibile pe perioada de derulare a creditului.

Citeşte şi BRD pregăteşte marea schimbare: Angajaţii nu mai revin la munca de cinci zile de la birou. Vrem să implementăm această formulă în viitor!