Boagiu promite încă 200 km de autostradă anul acesta

În 2012, vor fi finalizați încă 200 kilometri de autostradă. Printre proiectele care vor fi terminate în acest an se numără 62 km de la autostrada Bucureşti-Ploieşti şi Bucureşti-Constanţa, cu excepţia tronsonului Cernavodă-Medgidia.

RomaniaTV.net
21 ian. 2012, 13:34
Boagiu promite încă 200 km de autostradă anul acesta

„Lucrările începute în perioada 2005-2007 au fost accelerate și, în ceea ce ne privește, am reuşit, într-un final, să ne încadrăm în grafice şi în costuri decente. Anul acesta vor fi finalizaţi 200 de km de autostradă, proiecte mai vechi, dintre care Bucureşti-Ploieşti şi Bucureşti-Constanţa, fără Cernavodă-Medgidia, unde am fost obligaţi să reziliem, pentru a nu fi părtaşi şantajului pe care îl făcea constructorul asupra ministerului şi asupra beneficiarului. 1.800 km de drumuri naționale vor fi reabilitate și 263 de km de centuri ocolitoare vor fi în lucru”, a declarat ministrul Transporturilor Anca Boagiu.

Boagiu a adăugat că autostrada București-Ploiești va fi gata în termenul asumat de constructori, adică în aprilie. Stadiul de execuția în acest moment este de 90%.

Boagiu vrea să modifice legislaţia pentru a grăbi lucrările la infrastructura de transport

Ministerul Transporturilor va propune Guvernului modificarea legislaţiei privind infrastructura de transport, pentru a elimina problemele ridicate în prezent atât de Electrica, dar şi de autorităţile centrale şi locale în finalizarea proiectelor, a anunţat, sâmbătă, ministrul de resort, Anca Boagiu.

Ministrul a inspectat, împreună cu premierul Emil Boc, şantierul tronsonului de autostradă Bucureşti-Ploieşti, reclamând că există o lipsă de cooperare din partea autorităţilor şi a companiei Electrica în derularea lucrărilor, scrie MEDIAFAX.

„Problema cea mai mare este lipsa de cooperare a autorităţilor, fie că sunt ele publice sau locale. Avem o Lege a exproprierilor care, în ciuda faptului că are termene clare, ne împiedicăm în opoziţia pe care o avem ba de la Electrica, ba de la unele autorităţi, ba de la schimbări de PUZ-uri, ba de la diverse presiuni care se pun pe constructori, şi atunci trebuie să decidem la un moment dat. Noi lucrăm la o modificare legislativă – nu vă ascund asta – astfel încât tot felul de astfel de ingerinţe să fie eliminate. Şi aşa discutăm de un contract încheiat prin 2007, rostogolit până la momentul în care am ameninţat constructorii cu rezilierea şi s-au moblizat cât s-au mobilizat să finalizeze anul acesta, dar sunt lucruri care trebuie rezolvate astfel încât să respectăm programarea multianuală pe care o avem astăzi, nu pe cea veche unde avem contracte şi din 2006, şi din 2005, şi care în 2010 erau în fază incipientă”, a spus Boagiu primului-ministru.

Premierul Emil Boc s-a interesat de stadiul proiectului şi a atenţionat că lucrările trebuie finalizate în luna aprilie, cel târziu în luna mai a acestui an.

„Luna mai este termenul de rezervă”, a spus Boc, după ce constructorii au avansat în prima fază acest termen pentru finalizarea lucrărilor.

În luna august, premierul a vizitat din nou şantierul de lucrări şi le-a reproşat constructorilor că unele porţiuni ale lucrării arată ca în „epoca de piatră”, avertizând că le va „tăia capul”, inclusiv prin aplicarea de penalităţi, dacă nu vor respecta termenele de finalizare a proiectului.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a anunţat, la finele anului trecut, că firmele Euroconstruct Trading 98 şi Pa&Co, care fac parte din consorţiul care construieşte tronsonul Moara Vlăsiei-Ploieşti, în lungime de 42,5 kilometri, parte a autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, vor fi penalizate cu 0,05% pe zi din valoarea contractului, pentru că au depăşit termenul de finalizare a lucrărilor.

Termenul de finalizare era 15 decembrie. Noul termenul estimat de CNADNR pentru finalizarea tronsonului Moara Vlăsiei-Ploieşti este trimestrul al doilea al acestui an, scrie MEDIAFAX.

Lucrările la Autostrada Bucureşti-Ploieşti sunt împărţite în două sectoare, respectiv Bucureşti-Moara Vlăsiei, unde lucrează consorţiul italian Impressa Pizzarotti/Tirrena Scavi, şi Moara Vlăsiei-Ploieşti, construit de asocierea Spedition UMB/Pa&Co Internaţional/Euroconstruct ’98/Com-Axa.

Autostrada Bucureşti-Ploieşti va avea 62 de kilometri, din care în noiembrie erau finalizaţi 25 de kilometri. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 450 de milioane de euro.