Boala care face ravagii în România. Mii de românce mor anual

Managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel, a declarat sâmbătă, la Râmnicu Vâlcea, că în fiecare an se înregistrează în România 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, femeile active cu vârsta cuprinsă între 15-44 de ani fiind cele mai afectate de această boală. Potrivit acestuia, 1.740 de decese sunt cauzate anual de această boală în România.

14 dec. 2019, 13:42
Boala care face ravagii în România. Mii de românce mor anual

„În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, 1.740 decese sunt cauzate de această boală, femeile active cu vârsta cuprinsă între 15-44 de ani sunt cele mai afectate de cancerul de col uterin”, a arătat medicul, la un eveniment organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

El a spus că 8 din 10 persoane active sexual pot fi infectate la un moment dat cu cel puţin cu o tulpină de HPV (Human Papillomavirus).

A aflat că are cancer în timp ce-şi alăpta fiica. „Sunt disperată, nu vreau să crească copilaşul meu fără mamă” 

„8 din 10 persoane active sexual vor fi infectate la un moment dat cu cel puţin o tulpină de HPV. HPV este al doilea agent patogen responsabil pentru cancer, la nivel mondial. (…) Infecţia persistentă cu una dintre acest tulpini este responsabilă pentru una din trei noi cazuri de cancer atribuit unei infecţii care apar în lume. (…) Infecţia cu HPV este responsabilă pentru 32.000 ani de viaţă pierduţi prematur în România în fiecare an ocupând locul trei după cancerul pulmonar şi cancerul de sân. Infecţia cu o tulpină HPV oncogenică cauzează apariţia a 100% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, 70% din cazurile de cancer vaginal, 50% din cazurile de cancer penian, 48% din cazurile de cancer vulvar”, a arătat medicul.

Adrian Streinu Cercel a amintit că există 12 tipuri de virus HPV care pot cauza cancer.

El a mai spus că 72% din costurile de tratament sunt atribuibile cancerului de col uterin. „67,7% din costurile de spitale sunt de asemenea atribuibile cancerului de col uterin”, a arătat profesorul doctor.