Boala care nu dă dureri, se transmite la copii şi nu se vindecă niciodată. Dr. Monica Pop: „E ucigaşul din umbră”

Glaucomul, cunoscut în popor drept apa neagră, este o boală care duce la degradarea nervului optic şi care, netratată la timp, poate duce la pierderea vederii. Mulţi pacienţi nici macar nu ştiu ca sufera de glaucom, pentru ca este asimptomatic, şi ajung la medicul oftalmolog foarte târziu când efectele asupra vederii sunt deja ireversibile.

03 mai 2022, 10:27
Boala care nu dă dureri, se transmite la copii şi nu se vindecă niciodată. Dr. Monica Pop: „E ucigaşul din umbră”

Glaucomul este una dintre cele mai comune cauze ale pierderii vederii la pacientii care au peste 60 de ani. Multe dintre formele de glaucom nu au niciun fel de simptom, tocmai de acee este numită „apa neagră” sau „hoţul ascuns”. Glaucomul poate afecta şi copiii, mai ales dacă părinţii suferă de această boală, avertizează medicul Monica Pop.

„Există familii în care un părinte are glaucom şi toţi copiii îl moştenesc. În alte familii, o parte din descendenţi (copii, nepoţi etc) pot moşteni. Oricum, într-o familie în care există un membru cu glaucom primitiv, gena se moşteneşte şi oricare descendent poate face boala.

Din acest motiv, toţi membrii unei familii în care unul este (a fost) diagnosticat cu glaucom cronic trebuie să fie examinaţi după vârsta de 40 de ani şi chiar mai devreme. Este foarte important ca un pacient cu glaucom să fie diagnosticat în timp util pentru a se putea menţine vederea”, spune medicul Monica Pop la Antena 3.

Citeşte şi: Noi detalii despre fetiţa de 5 ani în urma transplantului de ficat: Este stabilă, dar încă intubată. Pericolul nu a trecut

Glaucomul adultului poate fi primitiv (apărut pe un ochi sănătos) sau secundar (apărut în urma unei alte boli oculare). Glaucomul primitiv se transmite în proporţie mare descendenţilor şi este întotdeauna bilateral, chiar dacă boala nu afectează ambii ochi în acelaşi timp.

„Din păcate, cel mai frecvent tip de glaucom şi anume glaucomul cronic simplu este ASIMPTOMATIC. Pacientul nu are în fazele incipiente şi chiar mai avansate NICIUN FEL DE SIMPTOME care l-ar putea determina să se adreseze vreunui medic oftalmolog.

Durerile de cap sau de ochi nu arată glaucom. Ceea ce se modifică la început este câmpul vizual, care se îngustează, însa cum acest fenomen nu se întâmpla identic în acelaşi timp la ambii ochi, ochiul mai bun compensează şi pacienţii nu se gândesc să îşi acopere câte un ochi pentru a vedea cum văd cu fiecare în parte.

Pacientul astfel nu îşi dă seama că are un câmp vizual îngustat (care la un moment dat ajunge tubular, ca un tub, pacientul văzând doar în faţă, nu şi în laterale)”, spune medicul Monica Pop.

Citeşte şi: Boala care ucide anual mii de români. Sfaturi pentru a te proteja

Vederea pierdută prin glaucom cronic simplu nu se mai poate recupera, nici cu tratament, nici prin intervenţie chirurgicală.