Noi detalii despre fetiţa de 5 ani în urma transplantului de ficat: Este stabilă, dar încă intubată. Pericolul nu a trecut

Starea fetiţei cu insuficienţă hepatică operată la Institutul Clinic Fundeni este "în ameliorare", stabilă, a transmis luni conducerea unităţii medicale. Astăzi este o zi specială pentru ea, împlineşte 5 ani. Nu va putea sărbători alături de părinţii ei, dar aceştia spun că nu este nimic căci vor avea timp să sărbătorească după ce se face bine pentru că micuţa lor este o luptătoare.

02 mai 2022, 13:32
Noi detalii despre fetiţa de 5 ani în urma transplantului de ficat: Este stabilă, dar încă intubată. Pericolul nu a trecut

Noi detalii despre fetiţa de 5 ani în urma transplantului de ficat. Conducerea IC Fundeni a precizat că pacienta este sedată, „încă intubată şi ventilată mecanic, dar în proces de încercare a desprinderii” de pe aparatul de respiraţie.

Reprezentanţii IC Fundeni afirmă că ficatul pacientei este funcţional, iar analizele sunt în ameliorare.

„Pacienta este în terapie intensivă cu stare generală în ameliorare, stabilă, sedată, încă intubată şi ventilată mecanic, dar în proces de încercare a desprinderii de pe aparatul de respiratie. Este hemodiafiltrata continuu si a primit postoperator doua sedinte de plasmafereza terapeutica. Ficatul este functional, analizele sunt in ameliorare. Evoluţia lent favorabilă se datorează statusului de denutriţie al pacientei, severităţii bolii hepatice pentru care a necesitat transplant hepatic în urgenţă şi unor infecţii virale din antecedentele recente care au impact immunologic si hematologic”, afirmă aceeaşi sursă.

Totodată, fetiţa este cu un tratament medicamentos complex, care cuprinde medicaţie imunosupresoare, antibioprofilaxie şi antibioterapie complexă, „primeşte nutriţie enterală şi parenterală” şi sesiuni de kinetoterapie pasivă.

Transplantul de ficat la care a fost supusă fetiţa de 5 ani cu Boala Wilson şi insuficienţă hepatică a fost realizat cu succes în cadrul Şcolii de Chirurgie a Institutului Clinic Fundeni, starea acesteia fiind stabilă, anunţa duminică Ministerul Sănătăţii.

”Întotdeauna suntem rezervaţi în prognostic. Am avut o perioadă extrem de dificilă în managementul fetiţei, imediat după ce s-a pus noua grefă, în sensul că grefa respectivă, deci fragmentul pe care l-a primit, a avut o întârziere de funcţie care a fost un fel de siderare, ca să spun aşa, se numeşte scanning al grefei. A fost o perioadă în care a necesitat, în continuare, măsuri extrem de invazive de terapie intensivă. (…) A avut o perioadă în care sângele nu s-a coagulat, extrem de hipotermă, deci a fost un moment chiar foarte dificil. Dar după terapia intensivă făcută, după ce a ajuns şi în reanimare şi am continuat cu măsurile de terapie intensivă, în acest moment suntem optimişti, deci şi-a reluat diureza. Grefa funcţionează, parametrii de coagulare s-au normalizat în urma măsurilor”, a declarat medicul Dana Tomescu, şef secţia ATI din Institutul Clinic Fundeni.

Citeşte şi: Cum se simte fetiţa de 5 ani în urma transplantului de ficat. Medic: „Fragmentul pe care l-a primit a avut o întârziere de funcţie”

Întrebată dacă mai sunt riscuri ca noul organ  să nu funcţioneze, medicul Dana Tomescu a explicat că acum lucrurile sunt sub control.
”Lucrurile sunt oarecum controlate. Ceea ce facem noi este că am depăşit un moment critic, am depăşit partea operatorie care a fost un succes, am depăşit partea de disfuncţie pe care am avut-o a grefei în sine şi în acest moment vedem care este toleranţa. Dar cum am spus şi ieri, acest copil este un copil care are un grad mare de imunosupresie, în plus este imunosupresată prin medicaţia pe care o primeşte, este un copil subnutrit, deci există o serie de lucruri, plus nişte infecţii în antecedentele pe care le-a avut şi toate acestea, pe intervenţie mare, faptul că e mai slăbuţă şi mai micuţă şi că primeşte medicaţie imunosupresoare, toate acestea sunt nişte factori de risc în timp. Dar primeşte tratament cu antibiotic profilaxie, perfuzii, sânge, toate lucrurile sunt făcute în aşa fel încât să fim minimum agresivi şi să nu ratăm nimic”, a declarat Dana Tomescu.

„Suntem foarte optimiști. Am văzut că ea este o luptătoare, dacă a trecut ea de această operație grea o să treacă și de recuperare. Totul o să fie bine. Avem încredere!

Cele cinci ore ale operației au trecut foarte greu.  Nu numai cele cinci ore ci toată ziua, am așteptat cu sufletul la gură să aflăm o veste dacă este bine, dacă a intrat în operație.

Ne-au spus că încă nu este stabil dacă are boala Wilson,  pe data de 10 mai vor ieși analizele și se va afla sigur, dar știți cum este…  Chiar dacă o are, chiar dacă nu o are, transplantul hepatic tot trebuia făcut”, au declarat părinții Rebecăi, citaţi de Antena 3.

Dacă totul va merge bine, în două săptămâni, cel mult o lună, fetiţa de 5 ani va putea fi externată din spital.

Echipa chirurgicală şi de îngrijire a fost compusă din specialişti de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”.