Boala care te macină în tăcere! Iată simptomele care trebuie să fie un semnal de alarmă. Medicii sunt îngrijorați

Există câteva semnale de care trebuie să ținem cont. Medicii ne avertizează că simptomele apar foarte târziu în cazul acestei boli. Cel mai bine ar fi să facem analize periodic.

28 mart. 2023, 17:34
Boala care te macină în tăcere! Iată simptomele care trebuie să fie un semnal de alarmă. Medicii sunt îngrijorați

Un semnal de alarmă a fost tras de către medicii pneumologi ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad. Aceștia au pus în dicuție numărul mare de pacienți care au fost diagnosticați cu neoplasm pulmonar. Este o situație îngrijorătoare, deoarece un sfert dintre pacienții care au făcut brohoscopii au primt acest diagnostic. Specialiștii recomandă să apelăm la o astfel de analiză periodic, deoarece simptomele apar foarte târziu în evoluția bolii.

Citește și: Medicii n-au reuşit să-l salveze. Cine este Alex, tânărul de 21 de ani care a murit după carambolul de pe „Drumul morţii”

Medicii din Arad au precizat că doar de la începutul anului din 120 de pacienți care și-au făcut bronhoscopii în spital, 30 au fost diagnosticați astfel. Astfel, reprezentanții SCJU au subliniat faptul că în cazul acestei  boli este necesar să efectuam examinări periodice pentru a putea depista dacă ne confruntăm sau nu cu această afecțiune. Acest lucru este obligatoriu pentru că „plămânii au puţini receptori ai durerii, iar simptomele apar, adeseori, în stadii avansate ale bolii”.

Medicii au lansat un avertisment

„Pentru diagnosticarea unei afecţiuni pulmonare, în urma consultului de specialitate pacientul va fi investigat prin efectuarea unei endoscopii bronşice. În cazul în care este depistat un ţesut pulmonar suspect, atunci acesta poate fi extras pe parcursul bronhoscopiei, prin utilizarea unei sonde speciale – crio-sondă – cu ajutorul căreia ţesutul pulmonar suspect este îngheţat şi mai apoi extras. Sonda utilizată foloseşte dioxid de azot care produce o scădere bruscă de temperatură de până la -89 de grade Celsius. Procedura este indicată atât pentru diagnosticarea corectă a neoplasmului pulmonar, dar şi pentru eliberarea căilor respiratorii prin extirparea tumorilor formate.

Pentru criobiopsie, sonda este introdusă printr-un canal al bronhoscopului şi poate ajunge mai uşor la leziunea suspectă comparativ cu pensele de biopsie, mai ales dacă leziunea este localizată în periferia plămânului. Totodată, probele recoltate sunt mult mai mari şi cu mai puţine artefacte obţinându-se astfel un diagnostic precis. La Arad, efectuăm această procedură din luna ianuarie, iar până acum au fost realizate 120 de bronhoscopii. Ţesuturile suspecte extrase sunt trimise mai apoi spre analiză la laborator, rezultatul fiind eliberat între 14 şi 21 de zile. Până acum am efectuat 35 de biopsii, iar din păcate, în cazul a 30 dintre acestea diagnosticul a fost de neoplasm”, a explicat dr. Erika Repolski, medic primar pneumologie.

Există câteva semnale de care trebuie să ținem cont. Dacă există următoarele simptome persoana în cauză trebuie să meargă de urgență la medicul pneumolog: dureri în zona pieptului, respiraţie greoaie, tuse prelungită (uneori cu sânge), voce răguşită, infecţii pulmonare dese, lipsa poftei de mâncare însoţită de pierdere rapidă în greutate

Reprezentanţii SCJU Arad au mai transmis că începând cu acest an au la dispoziţie toate echipamentele necesare efectuării unui screening complet în cazul pacienţilor cu suspiciune de neoplasm pulmonar.

Citește și: Imagini emoţionante. Alexia, adolescenta cu ambele braţe replantate de medicii ieşeni, cântă la pian pentru medicul Sidonia Susanu