Boala care ucide anual mii de români. Sfaturi pentru a te proteja

02 05. 2022, 10:22

Aproximativ 10 milioane de oameni au murit în 2020 de cancer. Practic, una din 11 femei și unul din 8 bărbați au decedat din cauza cancerului în fiecare an. Estimările World Cancer Report 2020 arată că numărul victimelor este în creștere, inclusiv în România.

Conform Globocan, în România, în anul 2020, au fost înregistrate 98.886 noi cazuri de cancer (53881 cazuri la bărbaţi și 45005 la femei) și 54.486 decese (31.886 decese la sexul masculin și 22.600 decese la sexul feminin). Cele mai frecvente localizări, la ambele sexe, au fost în ordine descrescătoare, colorectal, plămân, sân, prostată, vezică urinară, potrivit evz.ro.

Citeşte şi: EXCLUSIV Sfaturile medicului Mircea Beuran pentru o viaţă fără suferinţe. Ce tipuri de carne să mănânci şi care sunt primele semne ale apariției cancerului

Boala care ucide anual mii de români. Peste 6000 de români mor anual din cauza cancerului colorectal

În România acest tip de neoplasm este cel mai frecvent cancer, fiind al doilea cel mai frecvent cancer la femei şi al treilea la bărbaţi. Îngrijorarea specialiştilor în sănătate este cu atât mai mare, cu cât se observă o creştere accentuată în ultimele decade a numărului de cazuri, în special la persoane sub 50 de ani.
Peste o treime din decesele prin cancer colorectal ar putea fi evitate. O simplă colonoscopie le poate salva viaţa pacienţilor, spun medicii. Cancerul colorectal este o patologie care poate fi prevenită prin screeningul şi supravegherea persoanelor asimptomatice, spune dr. Victor Ştefănescu, medic primar chirurgie generală.

Citeşte şi: Bianca Brad, măcinată de lupta cu cancerul. Mesaj sfâșietor din spital: „Înainte de despărțire!”

Boala care ucide anual mii de români poate fi descoperită printr-o simplă evaluare medicală

Prin colonoscopie, medicul gastroenterolog poate despista eventualele anomalii apărute la nivelul colonului sau al rectului. De altfel, specialistul poate interveni chiar în acel moment asupra eventualilor polipi descoperiti prin prelevarea unor biopsii sau rezectia acestora, ulterior probele obtinute fiind analizate histopatologic.

„În cazul în care nu aveţi istoric de cancer colorectal în familie, nu aveti istoric de cancer colorectal, nu aţi suferit iradierea abdomenului sau pelvisului, nu aveţi boală inflamatorie intestinală, nu aveţi un sindrom genetic cu risc crescut de cancer colorectal, atunci este indicat să începeţi screeningul în intervalul de vârsta 45-50 de ani. Însă în oricare situatie de mai sus este indicat să începeţi screeningul mai devreme şi conform indicaţiilor medicului gastroenterolog”, spune dr. Victor Ştefănescu, medic primar chirurgie generală.