Boala cumplită care îi omoară pe români și nu are încă un antidot exact. Nu mai puțin de 10.000 de persoane mor anual din cauza acestei afecțiuni

Deși pandemia de coronavirus a acaparat întru totul sistemul medical, se pare că românii se confruntă cu o boala mult mai gravă ce omoară zilnic aproape 30 de persoane.

22 sept. 2021, 12:17
Boala cumplită care îi omoară pe români și nu are încă un antidot exact. Nu mai puțin de 10.000 de persoane mor anual din cauza acestei afecțiuni

Boala cumplită care îi omoară pe români. Aproximativ 10.000 de români mor anual, iar un număr asemănător este a celor care sunt diagnosticați cu această boală.

Boala cumplită care îi omoară pe români și nu are încă un antidot exact. Mor zilnic aproape 30 de persoane

Este vorba despre cancerul pulmonar care omoară zilnic 28 de oameni. De altfel, peste 12.000 de persoane sunt diagnosticate cu această boală în fiecare an.

Cancerul pulmonar este asociat în 90% din cazuri cu fumatul şi într-o proporţie mică cu poluarea aerului. Această afecțiune cruntă a lovit din plin Europa, care era a treia în lume la numărul bolnavilor de cancer pulmonar. Cifra este cutremurătoare și se ridică la 500.000 de persoane.

Este cel mai agresiv tip de cancer la nivel mondial, cu o rată de supraviețuire extrem de mică, dar care poate fi prevenit. În România, este diagnosticată foarte târziu și mai mult de trei sferturi dintre bolnavi ajung la medic în stadii avansate. 28 de români sunt răpuși zilnic de cancer pulmonar.

Citește și: Aceste alimente pot provoca o formă de cancer în timp. Un medic trage semnalul de alarmă: Toate tumorile sunt legate de fumat!
Cancerul pulmonar poate fi prevenit. Teoretic, uşor, prin renunţarea la fumat. Pentru fumători este însă cel mai greu lucru. Dependenţa de tutun este, la rândul ei, considerată boală.

Fondurile sunt limitate. Banii de prevenţie sunt insuficienţi. Beatrice Mahler, manager al Institutului „Marius Nasta” a arătat că , într-o zi, costurile de spitalizare în ultimele 6 luni de viață pentru cancerul pulmonar se ridică la câteva mii de euro, adică în jur de 10-12.000 de dolari, în SUA, pentru un cancer diagnosticat în formele inițiale, de stadii 1-2, costurile sunt mult mai mici – o mie, două mii de dolari.

Carmen Ungurean, expert în prevenţia cancerului INSP a arătat că avem 10.000 de români care mor pe an de cancer pulmonar și de obicei sunt oameni tineri.

„Sunt oameni în jurul vârstei în jur de 50-60 de ani care mai lucruri de oferit societății. Sunt membri ai familiilor noastre, prieteni de care ne putem bucura. Prin urmare este o prioritate de sănătate publică”, a declarat aceasta.

Citește și: Raport dramatic în România: Aproape 90% dintre românii cu cancer care făceau tratament în 2019 au murit în 12 luni. Anunțul făcut de CNAS