Boala gravă care afectează tot mai mulți tineri. Simptomele care dau de gol persoanele care suferă de ”sindromul urâțeniei”

Tulburarea dismorfică corporală (TDC), denumită și „sindromul urâţeniei”, este o afecţiune care afectează tot mai mulți tineri. Se estimează că aproximativ 2% din populaţia globului suferă de TDC
Alina Costache
15 mart. 2023, 15:28
Boala gravă care afectează tot mai mulți tineri. Simptomele care dau de gol persoanele care suferă de ”sindromul urâțeniei”

Majoritatea oamenilor se acceptă aşa cum sunt, dar sunt și persoane adulte care ajung „dependente” de operaţiile estetice, pentru că în permanenţă vor găsi ceva de corectat în look-ul lor. Medicul psihiatru Anamaria Ciubară a explicat că tulburarea dismorfică corporală (TDC), denumită și ”sindromul urâțeniei”, începe de obicei în copilărie, odată cu conştientizarea „defectului cheie”. O influență majoră o au și rețelele sociale, dar și de filtrele de înfrumusețare, folosite în exces. Cu timp, acestea ajung să provoace dependență, adolescenții ajung să fie nemulțumiți de modul în care arată în realitate.

Boala poate fi la fel de bine prezentă şi la indivizi maturi – de exemplu, la acele persoane „dependente” de operaţiile estetice, care în permanenţă vor găsi ceva de corectat în look-ul lor, susține medicul Anamaria Ciubară.

Comportamentul persoanei în cauză devine obsesiv-compulsiv, putând-se manifesta strict în legătură cu acel defect (de exemplu, când într-o conversaţie cu prietenii survine ca subiect ceva înrudit) sau poate fi permanent – la acele persoane plăcute ca aspect, însă care se percep ca hidoase, având probleme în a interacţiona cu cei din jur. În acest caz se asociază bulimia sau anorexia de cele mai multe ori, tulburări maniacale, iar un consult de specialitate va indica terapia cu antidepresive.

Citește și: Află câți centimetri ar trebui să ai în talie, în funcție de înălțime. Detaliul care poate depista riscul cardiovascular

 

Simptomele care dau de gol persoanele care suferă de ”sindromul urâțeniei”

Persoanele care suferă de ”sindromul urâțeniei” sunt preocupate excesiv în legătură cu un defect fizic – observabil sau nu. Au tulburări de comportament sau de încadrare socială din cauza acestui „defect”. În unele cazuri, aceste persoane suferă de bulimie – aversiune faţă de kilogramele în plus.

”Bolile de asociere sunt în general tot de domeniul psihiatriei. Cităm: bulimia, anorexia, izolarea socială, dificultăţi de comunicare, comportament obsesiv-compulsiv, depresii, fobie socială, evitarea altor persoane, sindromul personalităţii posesive, autopedepsirea – constând în rănirea propriului corp, lucrurile pot ajunge până la dismorfia musculară – convingerea că nu eşti destul de „bine-făcut”, sindrom prezent la unii body-builders”, mai spune medicul psihiatru.

Spre deosebire de majoritatea bolilor psihice, TDC face notă discordantă prin rezistenta pacienţilor la terapia clasică. Ceea ce pare însă să dea rezultate în ultimii ani este terapia comportamentală de grup, pacienţii trebuind să fie „educaţi” din nou cu privire la ceea ce societatea defineşte ca standard şi ceea ce noi reprezentăm în cadrul ei. Aceste forme de terapie se însoţesc în cele mai multe cazuri şi de tratament medicamentos, acesta fiind menit sa îmbunătăţească starea de spirit a pacienţilor şi să-i facă susceptibili la schimbare.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea un weekend de neuitat. Șansă unică pentru ele pe 3 și 4 mai
Capital.ro
TAXĂ pentru șoferi în România. Se achită lunar 60 de lei către Primărie
Playtech.ro
Animalul rar care a fost văzut pentru prima dată în Marea Neagră. Este spectaculos, „se îmbracă” în zeci de culori
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
JD Vance, mesaj pentru România. Mișcare înaintea alegerilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Pensii majorate de la 1 iulie. Guvernul a dat undă verde. Pensionarii care vor primi mai mulți bani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Surpriză total neașteptată. Cresc pensiile pentru românii care au lucrat cel puțin 15 ani. Anunțul momentului
MediaFlux
Când intră pensia pe card în mai 2025. Ce trebuie să știe cei cinci milioane de pensionari
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…