Află câți centimetri ar trebui să ai în talie, în funcție de înălțime. Detaliul care poate depista riscul cardiovascular

În general, femeile sunt cele care acordă o atenție sporită dimensiunii taliei și asta din considerente ce țin strict de frumusețe. Însă puțini sunt cei care știu că în funcție de câți centimetri are talia pot afla dacă sunt sau nu în risc cardiovascular.

05 mart. 2023, 20:07
Află câți centimetri ar trebui să ai în talie, în funcție de înălțime. Detaliul care poate depista riscul cardiovascular

Află câți centimetri ar trebui să ai în talie, în funcție de înălțime. Medicii spun că centimetri din talie sunt direct proporționali cu riscul că vasele de sânge sunt sau nu astupate cu grăsime.

Citește și Cum poți prepara ulei de migdale folosind doar două ingrediente. E un remediu împotriva bolilor cardiovasculare și hrănește pielea uscată

Află câți centimetri ar trebui să ai în talie, în funcție de înălțime

Ca să afli dacă ești sau nu în risc cardiovascular medicii recomandă să îți măsori înălțimea. De exemplu, dacă ai 175 de centimetri, împarte la 2.87,5 centrimetri, dimensiunea maximă pe care trebuie să o aibă circumferința abdomenului ca să nu sufere vasele de sânge și inima.

„Dacă lucrurile astea ies din decor, atunci trebuie făcută o glicemie. Orice glicemie sare de 100 dimineața pe nemâncate prezintă un risc de a dezvolta diabet. Pentru că glicemiile între 100 şi 125 pun diagnosticul de prediabet, de toleranță alterată la glucoză”, a declarat Laura Ene, medic primar diabet și boli de nutriție, la Pro TV.

Specialiștii spun că grăsimea abdominală este un organ endocrin care produce factori de inflamație. Odată cu aceștia apare toleranța alterată la glucoză sau rezistență la insulină, iar atunci hormonul insulină nu mai poate să își facă treaba.

Concret, în astfel de situații, pancreasul este cel care trebuie să muncească mai mult ca să bage zahărul din sânge în celule. Atunci când celulele din organism nu răspund corect la semnalele de comunicare de la insulină apare rezistența la insulină.

La început, pancreasul secretă mai multă insulină pentru a menține nivelul de zahăr din sânge, însă pentru că se lovește de rezistența acestor  celule devine incapabil să dea insulină și atunci crește glicemia.

Ca să reglezi acest dezechilibru specialiștii recomandă trei mese pe zi, dimineață, la prânz și seară. Fără mici gustări între mese, iar cina să nu fie luată mai târziu de ora 19:00. Aceasta trebuie să fie una ușoară și poate consta în carne coaptă cu legume verzi.

„Nu cântărim, doar privind palma fiecăruia. O palmă de carne de pește este porția potrivită, iar dacă vorbim de carnea roşie – un pod de palmă. Vorbim de carne de porc, de ficăței, de vită, legume fără amidon, adică fără cartof și fasole. La fiecare 150 de gram de carne este foarte important să avem cel puţin 200-300 de grame de legume, tocmai ca acele legume să funcționeze ca o protecție”, a mai spus medicul Laura Ene.

Citește și Dieta pentru o inimă sănătoasă. Previne bolile cardiovasculare şi scade tensiunea arterială