Bob şi Harvey Weinstein dau în judecată Time Warner, pentru adaptarea romanului „Hobbitul”

Producătorii Bob şi Harvey Weinstein au dat, marţi, în judecată Time Warner, cerând 75 de milioane de dolari despăgubiri pentru decizia companiei de producţie de a transforma ecranizarea cărţii "Hobbitul" într-o trilogie şi de a nu le plăti drepturile pentru partea a doua şi a treia a seriei, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
12 dec. 2013, 12:23
Bob şi Harvey Weinstein dau în judecată Time Warner, pentru adaptarea romanului „Hobbitul”

Potrivit Reuters, într-o plângere depusă la Curtea Supremă din Manhattan, New York, fraţii Weinstein şi compania Miramax LLC afirmă că directorii casei de producţie Warner Brothers şi divizia New Line Cinema au recurs la varianta de a transforma ecranizarea cărţii „Hobbitul”, de J. R. R. Tolkien, într-o trilogie ca pretext pentru a nu primi 5% din încasările brute obţinute din partea a doua şi a treia a seriei.

Bob şi Harvey Weinstein au afirmat că, în 1998, au vândut diviziei New Line Cinema drepturile de ecranizare a romanului fantasy „Hobbitul” şi a trilogiei „Stăpânul inelelor”, după ce au cheltuit peste 10 milioane de dolari pentru adaptarea lor cinematografică. Producătorii au adăugat că New Line a fost de acord să le plătească drepturi pentru „primul film”, dar nu şi pentru alte „remake-uri” bazate pe cărţile respective.

„Acest caz are în vedere lăcomia şi lipsa de recunoştinţă. Warner a adoptat această poziţie doar pentru a priva reclamanţii de dreptul de a împărţi veniturile de pe urma ultimelor două filme din trilogia «Hobbitul»”, au precizat fraţii Weinstein şi compania Miramax, fondată de aceştia.

Compania Warner Brothers a ripostat afirmând că reclamanţii au făcut pur şi simplu o greşeală de afaceri când au vândut drepturile de ecranizare diviziei New Line.

Paul McGuire, purtătorul de cuvânt din partea Warner Brothers, a afirmat că studioul de producţie a apelat, pe 26 noiembrie, la serviciile de mediere şi arbitraj ale firmei JAMS Inc din New York, pentru rezolvarea disputei.

„Este una dintre cele mai mari gafe din istoria filmului. Cu 15 ani în urmă, Miramax, condusă de fraţii Weinstein, a vândut drepturile pentru «Hobbitul» diviziei New Line (…). Aceştia au fost de acord să plătească numai pentru primul film bazat pe «Hobbitul» şi asta e tot ce li se cuvine”, a precizat Paul McGuire.

Plângerea cu privire la ecranizarea romanului lui Tolkien a fost formulată doar cu trei zile înainte de lansarea mondială a celei de-a doua părţi a trilogiei, „Hobbitul: Dezolarea lui Smaug”, pe 13 decembrie, dată la care va avea premiera şi în România.

Primul film din trilogie, „Hobbitul: O călătorie neaşteptată”, din 2012, a avut încasări de peste 1 miliard de dolari în toată lumea.

Trilogia se va încheia în 2014, când va fi lansat „The Hobbit: There and Back Again”.

Cele trei adaptări cinematografice sunt regizate de Peter Jackson, un fan mai vechi al lui J.R.R. Tolkien, care a făcut istorie cu trilogia „Stăpânul Inelelor”, devenind primul regizor care a realizat trei filme importante simultan. Anterior, acesta a primit critici favorabile pentru lungmetrajul „Heavenly Creatures” (1994), care a obţinut Leul de Argint la Festival Filmului de la Veneţia şi o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun scenariu.