BOBOTEAZA 2018: 150.000 de sticle cu aghiasmă vor fi împărţite credincioşilor la Constanţa

Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte de Bobotează 150.000 de sticle de aghiasmă care vor fi împărţite credincioşilor, după slujba care va avea loc faleaza din Constanţa, în apropierea Cazinoului. De asemenea, care trase de boi şi de măgari, pe care se vor afla butoaie cu apă sfinţită, vor merge prin oraş, iar preoţii care le vor însoţi vor stropi credincioşii cu aghiasmă.

03 ian. 2018, 12:39
BOBOTEAZA 2018: 150.000 de sticle cu aghiasmă vor fi împărţite credincioşilor la Constanţa

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în prezent se lucrează la etichetarea celor 150.000 de sticle de aghiasmă, care vor fi împărţite credincioşilor. 

“Anul acesta, Boboteaza este fără ger, dar este cu apă multă şi noi vrem ca această sărbătoare să o pregătim aşa cum se cuvine. Ne-am pregătit cu 150.000 de sticle de aghiasmă. Acum se etichetează şi, sigur, vineri de dimineaţă, în Ajunul Bobotezei, vom începe slujba imediat după ora cinci dimineaţa, ca la ora şapte să fim în pridvorul Catedralei să sfinţim butoaiele cu aghiasmă. Sunt pe drum încă patru butoaie mai mari decât toate pe care le avem ca să putem să sfinţim apa o singură dată pentru tot ce se va îmbutelia. Avem voluntari care vin să ne ajute, sigur Armata, de asemenea, ne ajută în ziua de Ajun şi în ziua Bobotezei şi Jandarmeria”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.

El a precizat că şi în acest an care trase de boi şi de măgari vor merge prin Constanţa, iar preoţii care le vor însoţi îi vor stropi cu aghiasmă pe credincioşi.

„Şi în anul acesta vom avea tradiţionalul mers cu carele cu butoaiele, care trase de boi şi de măgari. Sfinţim şi în ziua Bobotezei apa la malul mării, lângă Cazino. Acolo va fi crucea cu sticlele de aghiasmă pe care le vom duce pe 5 ianuarie, vineri în Ajunul Bobotezei şi de unde vor primi credincioşii în ziua de Bobotează sticlele cu aghiasmă pentru acasă. De asemenea, carele cu boi vor duce aghiasmă şi prin oraş, vor fi întâmpinate de credincioşi pe drum, preoţii care vor însoţi carele vor stropi cu agheasmă pe credincioşii care vor veni”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.

Slujba de sfinţire a apelor pe faleză, în dreptul Cazinoului din Constanţa, este programată să înceapă sâmbătă, în jurul orei 12.00. După ceremonia religioasă, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie va arunca în mare trei cruci, iar aceastea vor fi aduse la mal de tineri care vor sări în apă, aceştia urmând să fie recompensaţi de către Arhiepiscopie cu calendare şi obiecte bisericeşti.