BOBOTEAZĂ. Mii de credincioşi din ţară s-au îmbulzit să ia agheasmă VIDEO

BOBOTEAZĂ. Mii de credincioşi din toată ţara s-au îmbulzit să ia agheasmă de la preoţi de Bobotează.

06 ian. 2016, 12:42

BOBOTEAZĂ. Peste 5.000 de oameni au luat parte, miercuri, la slujba oficiată de ÎPS Teodosie şi preoţii Arhiepiscopiei Tomisului pe faleza Cazinoului, din Constanţa. Oamenii s-au îmbulzit, la fel ca în fiecare an, să prindă nu una, ci zece sticle cu agheasmă mare. Mulți au plecat acasă dezamăgiți pentru că nu au reușit să ia apă sfințită.

Totodată, mai mulți tineri curajoși s-au aruncat în apele mării pentru a prinde cele trei cruci de lemn aruncate de IPS Teodosie. Cei trei tineri care au găsit crucile sunt doi scafandri militari și un civil, potrivit telegrafonline.ro.

Aproximativ 150.000 de PET-uri, dar și butoaie întregi cu agheasmă mare au fost pregătite pentru a le fi oferite constănțenilor. Printre oficialitățile locale care au luat parte la eveniment se numără primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău, și viceprimarul Costin Răsăuțeanu.

Citeşte şi BOBOTEAZA: Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Botezul Domnului VIDEO

Peste 200 de jandarmi din cadrul grupării mobile Tomis se ocupă de buna desfășurare a evenimentului. 

De asemenea, sute de credincioşi s-au călcat în picioare pentru a ajunge la apa sfinţită împărţită de preoţi de Bobotează, în Piaţa Mare din Sibiu. ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a declarat că nu înţelege de ce credincioşii se înghesuie aşa, pentru că au avut la dispoziţie peste 12.000 de litri de apă sfinţită, potrivit voceatransilvaniei.ro.

Este o lucrare pe care noi n-o putem stăpâni. Există şi o râvnă şi mai există şi o grabă a noastră, parcă ne grăbim prea mult şi prea repede. E bine să avem râvnă, pentru că Împărăţia Cerurilor, spune Scriptura, se ia cu năvală. Dar nu chiar aşa. Vor toţi să ia deodată, dar nu se poate„, a spus ÎPS Streza după slujba de Bobotează.

Citeşte şi Obiceiuri de Bobotează: Hâzii alungă spiritele rele la Bistriţa, Geavrelele sunt sfinţite la Dâmboviţa

Discursul său în faţa jurnaliştilor a fost chiar întrerupt de o femeie care le striga preoţilor că vrea apă sfinţită. Biserica a pus la dispoziţia credincioşilor din Sibiu 12.000 de litri de apă sfinţită, inclusiv îmbuteliată.

Câteva sute de credincioși au asistat, miercuri, la slujba de Bobotează oficiată la Catedrala arhiepiscopală de la Mănăstirea Curtea de Argeș. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Calinic. Ultima parte a ceremonialului religios s-a desfășurat în fața catedralei, unde arhiepiscopul Calinic a sfințit apa și i-a binecuvântat pe credincioși.

În această zi sunt sfințite mările, sunt sfințite lacurile, sunt sfințite râurile cu puterea Duhului Sfânt. De aceea este necesar să păstrăm această apă sfințită (…) și să o folosim în tot timpul anului„, a spus arhiepiscopul Calinic în cuvântul către credincioși.

Unii dintre credincioși au așteptat la rând câteva ore pentru a lua agheasmă, însă nu au fost înregistrate incidente.

Ordinea publică a fost asigurată în incinta mănăstirii de câteva zeci de jandarmi, care au montat încă de dimineață garduri de protecție și au dirijat mulțimea.

Citeşte şi BOBOTEAZĂ 2016. De ce AGHEASMA luată de la biserică de această sărbătoare NU SE STRICĂ tot anul