Boc cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe OUG privind Legea referendumului

Fostul preşedinte al PDL Emil Boc cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională (CC) cu privire la neconstituţionalitatea OUG de modificare a Legii referendumului, în caz contrar acesta putând fi acuzat de partizanat politic şi de nerespectarea atribuţiilor pe care le are. Guvernul a modificat, joi, prin ordonanţă de urgenţă, Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor participanţi.

RomaniaTV.net
06 iul. 2012, 14:29
Boc cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe OUG privind Legea referendumului

Boc a declarat, vineri, presei, că Avocatul Poporului are posibilitatea să îşi demonstreze imparţialitatea politică sesizând CCR.

„Cer explicit şi clar Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea OUG de modificare a Legii referendumului, pentru că intervine într-un domeniu unde nu se poate prin ordonanţă de urgenţă să reglementezi drepturi electorale şi să constate că există deja o lege adoptată de Parlament şi care se află în examinarea CCR şi, în consecinţă, CCR trebuie să constatate această neconstituţionalitate. De asemenea, Curtea să constatate că nu este posibil să schimbi regulile jocului în timpul jocului cu privire la desfăşurarea referendumului. Avocatul Poporului are posibilitatea să îşi demonstreze imparţialitatea politică sesizând CCR. Dacă nu o va face, poate fi acuzat explicit şi direct de partizanat politic şi de nerespectare a atribuţiilor pe care le are”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, în cazul în care Avocatul Poporului nu va sesiza CCR, lumea va şti că acesta a fost numit pentru „a da liber” USL la suspendarea preeşdintelui.

„Nu poţi să stai, să ai o OUG care contravine Constituţiei, să fii singurul care poţi să o sesizezi la CCR şi să taci din gură, să te faci că nu există. Dacă nu va sesiza CCR, atunci toată lumea va putea şti foarte clar, cu subiect şi predicat, că Avocatul Poporului a fost schimbat pentru ca actualul, care a fost pus, să nu sesizeze CCR şi să dea drumul liber USL spre suspendarea preşedintelui prin modificarea procedurii referendumului”, a spus fostul lider al PDL.

El a precizat că vrea, prin acest demers, să atragă atenţia asupra modificării Legii referendumului de către Guvern, prin Ordonanţă de Urgenţă, unde a constatat „încălcări majore” ale legii.

„Se schimbă regulile jocului în timpul jocului pentru că procedura de suspendare a preşedintelui a fost demarată înainte de şedinţa de Guvern, prin prezenţa preşedintelui în Parlament şi citirea actului de suspendare, şi nu se poate ca după demararea unei proceduri să se modifice legislaţia cu privire la o asemenea procedură şi, în al doilea rând, ordonanţele de urgenţă, potrivit art. 115 din Constituţie, nu pot interveni în domeniul drepturilor electorale. Or referendumul acest lucru îl face. OUG intervine într-un domeniu care nu poate fi reglementat prin OUG şi Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale legi şi ordonanţe pentru acest motiv”, a explicat Emil Boc.

Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul a modificat Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor participanţi, a fost publicată în Monitorul Oficial joi seară, la circa două ore după avizul Executivului.

Plenul reunit al Parlamentului a decis marţi seara revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu. În semn de protest, parlamentarii PDL au părăsit sala de şedinţă, informează România TV.  Decizia schimbării Avocatului Poporului a fost luată după ce şedinţa a fost suspendată mai bine de două ore. Democrat-liberalii acuză că demersul Parlamentului este unul anticonstituţional şi vor să conteste decizia la CCR. Adjunctul Avocatului Poporului, Valer Dorneanu, asigură interimatul după revocarea lui Gheorghe Iancu. Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a fost revocat din funcţie, cu 236 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 19 abţineri.