Boc: Descentralizarea lasă primăriile cu ochii în soare. Se vor da doar sarcini, nu şi resurse

Primarul municipiului Cluj-Napoca, democrat liberalul Emil Boc, a declarat miercuri că guvernanţii 'confundă descentralizarea cu deconcentrarea', transmite Mediafax. Potrivit lui boc, guvernanţii oferă, prin proiectul de lege privind descentralizarea, mai mută putere consiliilor judeţene decât primăriilor, deşi ultimele sunt instituţiile cele mai apropiate de dorinţele cetăţenilor.

13 nov. 2013, 13:54
Boc: Descentralizarea lasă primăriile cu ochii în soare. Se vor da doar sarcini, nu şi resurse

‘Guvernanţii confundă deconcentrarea cu descentralizarea. Descentralizarea presupune să dai autorităţilor locale competenţe care ţin de problemele de zi cu zi ale cetăţenilor, deconcentrarea înseamnă că dai agenţilor statului din teritoriu posibilitatea de a fi reprezentaţi în judeţ pe anumite componente. Acum guvernanţii fac o struţo-cămilă, luând de la deconcentrate şi dând spre autorităţi locale fără să fie clar sursa de finanţare. În al doilea rând, primăriile sunt complet excluse din acest proces aşa-zis de descentralizare, pentru că, în fapt, ele ar trebui să fie beneficiarele descentralizării pentru că sunt cel mai aproape de cetăţeni’, a declarat Emil Boc într-o conferinţă de presă.

Fostul premier consideră că descentralizarea va fi ineficientă pentru că nu se vor descentraliza resurse, ci doar se vor da sarcini, fără a fi specificată şi sursa de finanţare, dar şi pentru că nu s-a realizat o regionalizare în adevăratul sens al cuvântului.

‘Acum, doar se oferă doar şansa unor baroni de la consiliile judeţene de a fi adevăraţi jupâni ai teritoriului pe care-l stăpânesc, fără eficienţă practică concretă, iar primăriile rămân cu ochii în soare’, a mai spus PDL-istul.

 

VEZI SI:

Boc: Descentralizarea e o struţo-cămilă, baronii de la consiliile judeţene devin jupânii jupânilor