Boc, despre privatizarea CFR Marfă: Murphy are dreptate, ce începe prost se termină şi mai prost

Fostul premier Emil Boc consideră că privatizarea CFR Marfă va fi un eşec, spunând că, potrivit Legii lui Murphy, "ce începe prost se termină şi mai prost", după cum informează Mediafax.

14 oct. 2013, 09:48
Boc, despre privatizarea CFR Marfă: Murphy are dreptate, ce începe prost se termină şi mai prost

„Cred că marca acestui Guvern este marca eşecului, nu văd de ce CFR Marfă ar face o excepţie, pentru că toate auspiciile conduc spre eşec, aşa cum a fost cu Oltchim şi cu celelalte proiecte începute, că e vorba de regionalizare, de revizuirea Constituţiei, la fel, şi privatizarea CFR Marfă va fi sortită eşecului. Legea lui Murphy se aplică şi aici: orice începe prost se termină şi mai prost. Nu văd de ce ar fi o excepţie de la Legea lui Murphy”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, soluţia în cazul CFR Marfă ar fi „o privatizare corectă, în interes public, nu în interesul politicienilor”.

În luna iunie, GFR a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni.

Până în prezent, GFR a plătit o garanţie de 10 milioane de euro şi un avans de 20 milioane de euro, reprezentând 10% din valoarea tranzacţiei. Marea problemă din jurul privatizării CFR Marfă rămâne însă suma de 170 de milioane de euro, pe care GFR o mai are de plătit. Iar cauza potenţialului eşec rezidă în termenul privind plata acestor 170 de milioane de euro. Pe 14 august 2013 a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern privind privatizarea transportatorului feroviar de marfă. În această HG, termenul de finalizare a transferului de proprietate a fost stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a actului normativ, respectiv 13 octombrie.

În schimb, Gruia Stoica, proprietarul GFR, afirmă că „nu are nicio treabă” cu hotărârea de guvern prin care data limită pentru finalizarea privatizării CFR Marfă a fost fixată pentru 13 octombrie şi că el va respecta dispoziţiile contractului de privatizare, unde se afirmă că trebuie să plătească această sumă după analizarea tranzacţiei de către Consiliul Concurenţei. Totuşi, o astfel de analiză ar putea dura câteva luni.

Grup Feroviar Român (GFR) a cerut duminică Ministerului Transporturilor să facă public contractul pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni la CFR Marfă, solicitând totodată implicarea directă a ministrului de resort, Ramona Mănescu, în vederea evitării unui eşec al privatizării.

 

 VEZI SI:

Ziua DECISIVĂ. CFR Marfă s-ar putea alătura azi eşecurilor răsunătoare de la Oltchim şi Poşta Română