Boc: Din 2012, primăriile primesc bani pentru funcţionarea şcolilor din sume defalcate din TVA

Fondurile necesare funcţionării şcolilor se vor acorda, în 2012, din sumele defalcate din TVA, şi nu din impozitul pe venit, ca în prezent, iar mecanismul de distribuire este "finanţarea urmează elevul", a declarat, vineri, premierul Emil Boc, precizând că astfel banii vor avea destinaţie precisă.

RomaniaTV.net
11 nov. 2011, 17:53
Boc: Din 2012, primăriile primesc bani pentru funcţionarea şcolilor din sume defalcate din TVA

„În 2012, se va aplica Legea educaţiei naţionale în ceea ce priveşte costul per elev în privinţa cheltuielilor pe care primăriile le suportă cu cheltuielile de funcţionare. În fapt, primarii nu pierd şi nu primesc mai mult, doar că se reajustează modul în care se alocă fondurile pentru finanţarea cheltuielile şcolilor pe baza mecanismului «finanţarea urmează elevul»”, a spus primul ministru.

Emil Boc a justificat măsura luată prin faptul că se elimină astfel situaţia în care şcolile ar rămâne fără bani de funcţionare.

„Dorim să evităm situaţiile în care unele şcoli să aibă probleme cu întreţinerea, cu iluminatul, cu căldura, pentru că nu au bani suficienţi”, a explicat Boc.

Potrivit premierului, până acum primăriile primeau cote defalcate din impozitul pe venit, iar de anul viitor acestea vor primi sume defalcate din TVA, a căror destinaţie va fi precisă şi dimensionată în baza mecanismului „cost per elev”.

Declaraţia a fost susţinută de premierul Emil Boc după ce agenţia MEDIAFAX a anunţat, vineri, că Guvernul va reduce anul viitor cota acordată autorităţilor locale din impozitul pe venit şi va sista plăţile către bugetul local din impozitul pe pensii, astfel că primarii vor pierde, în an electoral, o sursă sigură de aproape două miliarde lei şi vor depinde de banii împărţiţi de Executiv.

Tăierea surselor de venituri pentru autorităţile locale este justificată de Executiv prin faptul că finanţarea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat a fost asigurată până în prezent din bugetele locale, dar că, începând cu anul viitor, finanţarea acestor cheltuieli trebuie asigurată din bugetul de stat, respectiv din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, afectând echilibrul bugetar prin diminuarea veniturilor bugetului de stat.

Procedura presupune însă eliminarea unei surse sigure, impuse prin lege, de venituri pentru autorităţile locale şi posibilitatea Guvernului de a distribui suma de un miliard lei doar către unele primării, pe baza anumitor criterii.

Practica ultimilor ani indică faptul că actualul guvern, ca şi fostele cabinete, a direcţionat către primăriile conduse de membri ai partidului care îl susţin majoritatea fondurilor defalcate din TVA, sursă din care trebuie acoperite anul viitor cheltuielile cu bunurile şi serviciile în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.

Guvernul va tăia pentru anul viitor din alocaţiile bugetare pentru jumătate dintre ministere, inclusiv la Educaţie, Cultură, Agricultură şi Justiţie, dar şi pentru Parlament, comparativ cu fondurile din acest an, majorând însă bugetele Administraţiei Prezidenţiale şi serviciilor de informaţii.