Boc respinge orice formă de şantaj. Gestul UDMR de a nu participa la şedinţele de plen, incorect

Liderul PDL, Emil Boc, critică UDMR pentru decizia de nu participa la şedinţele de plen ale Parlamentului, spunând că gestul Uniunii a fost unul profund incorect. Boc a avertizat că PDL nu acceptă să guverneze prin şantaj şi nici nu va fi de acord cu o facultate exclusiv în limba maghiară, aşa cum doreşte UDMR.

RomaniaTV.net
12 mart. 2012, 21:18
Boc respinge orice formă de şantaj. Gestul UDMR de a nu participa la şedinţele de plen, incorect

„Sunt şi voi fi un susţinător al multiculturalismului. Astăzi, la coaliţie, am spus să se meargă pe o soluţie care să nu meargă pe separatism etnic şi care să meargă pe principiul multiculturalismului. (…) Cu siguranţă nu va fi o hotărâre de guvern care să consacre separatismul etnic, ci caracterul multicultural. Nu sunt un susţinător al separatismului. Resping orice formă de santaj, gestul UDMR de a nu fi prezenţi în plen e unul profund incorect”, a spus Boc, luni, la B1 TV, citat de ziare.com.

Fostul premier a adăugăt ca UDMR, prin plecarea din plen, a încălcat înţelegerea de luni dimineaţa. „Nu acceptăm un şantaj din partea UDMR. Nu guvernăm pe bază de şantaj, de aceea spun că gestul UDMR este unul profund incorect pentru că dimineaţa, în coaliţie, am discutat un lucru, iar după amiază, dânşii au discutat altceva, ce nu reflectă ce s-a discutat dimineaţă în coaliţie”, a precizat Boc.

El a spus că, din punct de vedere, politic, UDMR ar dori o facultate exclusiv în limba maghiară, dar că „niciodată PDL nu va fi de acord cu acest lucru”.

„Acest lucru nu poate fi acceptat. Acest lucru, structură separată pe criterii etnice la Târgu Mureş, nu se poate. Va fi o structură în care pot fi români, maghiari şi aşa mai departe (…) Ştiu că se poate ajunge raţional la o soluţie”, a mai spus Boc.

El a acuzat UDMR şi pentru articolul privind procurorii din Legea Lustraţiei, despre care spune că a fost îndreptat împotriva Monicăi Macovei.

„La Legea Lustraţiei au fost incorecţi faţă de Monica Macovei, le-am spus-o. E o bilă neagra în colaborarea noastră. După cum şi modificarea Legii ANI e inacceptabilă.  (…) Dacă e sa punem procurorii în Legea Lustraţiei, de ce să nu punem şi judecătorii?”, a întrebat retoric Boc.

Parlamentarii UDMR au decis luni să nu mai participe la lucrările Parlamentului, până când Executivul nu va adopta hotărârea de guvern privind înfiinţarea liniei de învăţământ în limba maghiară la UMF Târgu Mureş. Un senator UDMR a precizat că Uniunea ia în calcul chiar ieşirea de la guvernare.