Boc: România nu este obligată să contribuie la împrumutul pentru FMI

Premierul Emil Boc a declarat, la RRA, că România, ca parte a acordurilor cu FMI, nu va fi obligată să contribuie la cele 50 de miliarde de euro pe care Uniunea Europeană vrea să le acorde Fondului pentru combaterea crizei. Şi oficialii BNR spun că România nu va fi afectată de noul tratat stabilit, vineri, la Bruxelles pentru salvarea zonei euro.

RomaniaTV.net
09 dec. 2011, 11:49
Boc: România nu este obligată să contribuie la împrumutul pentru FMI

România nu va plăti nici un leu în plus pentru salvarea zonei euro. Este declaraţia făcută de premierului Emil Boc la postul public de radio.

Emil Boc a explicat că, potrivit datelor actuale, ţara noastră nu este obligată să contribuie la capitalizarea FMI, deoarece se află printre ţările care au acord cu Fondul.

„Din datele pe care le am la acest moment, concluzia este că ţările care sunt într-un acord cu FMI nu contribuie la acest fond suplimentar, dar vom aştepta concluziile UE pentru a vedea dacă se menţine acest punct de vedere”, a spus Boc.

„Probabil, România nu va contribui cu sume suplimentare”, a adăugat Boc.

Printre măsurile convenite joi seară, la summit-ul UE de la Bruxelles, se numără suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde euro de către statele UE, prin împrumuturi bilaterale, transmite Mediafax.

Potrivit comunicatului transmis la finele discuţiilor de joi, statele membre au la dispoziţie 10 zile pentru a confirma participarea la acest efort.

Astfel, statele din zona euro ar urma să contribuie cu 150 miliarde euro, iar băncile centrale ale ţărilor din afara zonei euro ar trebui să vină cu alte 50 miliarde euro.

Consiliul UE a invitat şi „comunitatea internaţională” să aducă contribuţii similare la resursele FMI.