Boc s-a angajat, USL a boicotat

Guvernul şi-a asumat răspunderea, în Parlament, pe proiectele de lege privind comasarea alegerilor şi promovarea judecătorilor la ÎCCJ. Totul s-a derulat rapid, premierul Emil Boc prezentând pe scurt cele două proiecte. Parlamentarii USL nu au participat la şedinţă. Opoziţia a anunţat că va depune moţiune de cenzură.

RomaniaTV.net
15 dec. 2011, 07:44
Boc s-a angajat, USL a boicotat

Opoziţia s-a ţinut de cuvânt şi a boicotat şedinţa în care Guvernul şi-a asumat răspunderea pe cele două proiecte de lege.

În lipsa acestora, Boc a făcut o prezentare rapidă a proiectelor de lege, în aplauzele finale anemice ale parlamentarilor puterii.

Despre primul proiect prezentat, cel privind promovarea judecătorilor la ICCJ, Emil Boc a arătat că acesta răspunde recomandărilor formulate de Uniunea Europeană în rapoartele privind reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, asigurând un maxim de transparenţă a procedurii de promovare.

În privinţa proiectului de comasare a alegerilor, Boc a enunţat principalele prevederi, fără a insista asupra implicaţiilor acestei decizii de comasare şi fără a prezenta detalii suplimentare legate de actul normativ.

Conform proiectului, în anul 2012, alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale vor avea loc la data alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat, stabilită prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Autorităţii Electorale Permanente.

Primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi judeţeni în funcţie îşi exercită mandatul până la data validării noilor aleşi, se arată în actul normativ.

Ce va urma

Procedura de asumare a răspunderii Executivului reprezintă adoptarea unei legi fără ca ea să fie dezbătută şi votată de Parlament, dacă în termen de trei zile nu se depune o moţiune de cenzură sau dacă aceasta din urmă este respinsă.

În cazul adoptării moţiunii de cenzură, Executivul este demis.

Opoziţia a anunţat deja că va iniţia un asemenea demers.