Bogătaşii lumii vor deţine O JUMĂTATE din averea planetei, în 2016

ONG-ul Oxfram a publicat, luni, un nou studiu potrivit căruia bogaţii lumii - 1% din populaţie - vor deţine o jumătate din averea mondială.

19 ian. 2015, 20:45
Bogătaşii lumii vor deţine O JUMĂTATE din averea planetei, în 2016
Potrivit calculelor realizate de către Oxfram, furnizate de Crédit Suisse, bogăţiile cumulate ale celor 1% dintre bogaţii planetei le vor depăşi pe cele restului populaţiei, de 99%, ca valoare totală. Cu alte cuvinte, bogăţia planetei se va concentra în mâinile unei minorităţi infime.
 
Acelaşi studiu mai arată că „partea din patrimoniul mondial deţinută de 1% dintre cei mai bogaţi oameni a crescut de la 44% în 2009, la 48 % în 2014 şi va depăşi 50% în 2016”. Acest lucru demonstrează că bogaţii lumii vor continua să se îmbogăţească şi mai mult în următorul an.
 
 
Pe de altă parte, cvasitotalitatea de 52% din patrimoniul rămas se află în mâinile a 20% dintre bogaţii planetei, iar „în final, 80% din populaţia planetei va trebui să se mulţăumească numai cu 5,5% dintre bogăţii”, după cum se estimează în raportul citat de Le Monde.
 
Accelerarea inegalităţilor
 
Publicarea acestui studiu intervine cu numai două zile înainte de deschiderea, miercuri, a Forumului Economic de la Davos, din Elveţia, coprezidat de directorul general ala Oxfram, Winnie Byanyima. „Amploarea inegalităţilor mondiale este pur şi simplu vertiginoasă”, a afirmat responsabila Oxfram.
 
 
„Prăpastia între marile bogăţii şi restul populaţiei se adânceşte rapid”, a continuat Byanyima. Potrivit studiului, în perioada 2010 şi 2014, averea primelor 80 de persoane cele mai bogate din lume a crescut cu 600 de miliarde de dolari, în timp ce s-a diminuat la jumătate pentru cea mai săracă parte a populaţiei globului.
 
 

loading...