Bogaţii lumii au sărăcit cu 26,1 miliarde de dolari într-o săptămână

Cei mai bogaţi 100 de oameni ai planetei au pierdut în această săptămână 26,1 miliarde de dolari, din cauza declinului burselor provocat de temerile legate de posibila intrare în vigoare a "vârfului fiscal" în SUA, un plan de majorări de taxe şi reduceri ale cheltuielilor bugetare.

RomaniaTV.net
18 nov. 2012, 11:10
Bogaţii lumii au sărăcit cu 26,1 miliarde de dolari într-o săptămână

Un alt motiv al temerilor de pe pieţele de capital este criza datoriilor din Europa, relatează Bloomberg.

Co-fondatorul Microsoft Bill Gates a pierdut 1,8 miliarde de dolari, după ce acţiunile celui mai mare producător de software au coborât cu 8% într-o săptămână. Microsoft l-a înlocuit miercuri pe şeful diviziei Windows, Steven Sinofsky, la mai puţin de o lună după lansarea Windows 8.

Bill Gates, al doilea cel mai bogat om al planetei, are o avere de 60,4 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

„Investitorii au fost îngropaţi de ştiri. Toate companiile cu prezenţă internaţională au fost lovite”, a declarat Jack Ablin, director pentru investiţii la compania BMO Harris Private Bank în Chicago, cu active de circa 60 de miliarde de dolari.

Indicele Standard&Poor’s 500 a scăzut cu 4,8% de la realegerea preşedintelui Barack Obama. Acesta s-a întâlnit vineri cu liderii din Congres pentru a discuta despre „vârful fiscal”, plan în valoare de 607 miliarde de dolari care constă în majorări de taxe şi reduceri ale cheltuielilor publice care va intra automat în vigoare la 1 ianuarie dacă negocierile pentru tăierea deficitului bugetar vor eşua.

În zona euro, economia s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al treilea, reintrând în recesiune pentru a doua oară în patru ani, potrivit datelor Eurostat publicate joi.

La nivelul săptămânii, indicele S&P 500 a coborât cu 1,45%, iar Stoxx Europe 600 cu 2,74%.

Mexicanul Carlos Slim continuă să fie cel mai bogat din lume, cu o avere de 70,6 miliarde de dolari, în scădere cu 1,2 miliarde de dolari în această săptămână.

Amancio Ortega, fondatorul retailerului de haine Inditex, este cel mai bogat din Europa şi pe locul al treilea în lume, cu o avere de 51,7 miliarde de dolari, cu 5,5 miliarde de dolari mai mare decât a americanului Warren Buffett.

Averea co-fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, a crescut cu 2,2 miliarde de dolari, după expirarea unor restricţii de tranzacţionare pentru 804 milioane de acţiuni ale companiei. Titlurile Facebook au urcat cu 22,7% în această săptămână. Zuckerberg este pe locul 72 în indicele averilor, cu 12 miliarde de dolari.

Laurene Powell Jobs, văduva co-fondatorului Apple Steve Jobs, cu o avere de 9,7 miliarde de dolari, nu mai este în topul celor mai bogaţi 100 de oameni. Acţiunile Apple au scăzut cu 24,5% de la un maxim record atins acum opt săptămâni.


loading...