Bogdan Drăgoi: Revenirea salariilor la nivelul din 2010 ţine de opţiunea politică a USL

Ministrul demis al Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a declarat, luni, la sediul USL, că situaţia Finanţelor din acest moment permite revenirea salariilor la nivelul din 2010, el subliniind faptul că această revenire ţine de opţiunea politică a USL, dar Cabinetul Ungureanu a creat premisele.

RomaniaTV.net
30 apr. 2012, 15:21
Bogdan Drăgoi: Revenirea salariilor la nivelul din 2010 ţine de opţiunea politică a USL

„Am avut nişte prime discuţii tehnice cu FMI şi Comisia Europeană şi situaţia finanţelor de azi, aşa cum a fost angajamentul Guvernului din care am făcut parte, permite revenirea salariilor. Şi acest lucru a fost discutat şi cifrele macro susţin acest lucru. În următoarele şase luni, este adevărat, este o opţiune politică a dânşilor (a USL – n.r.), dar noi am creat premisele. Situaţia economică de azi permite acest lucru”, a spus Drăgoi, răspunzând unei întrebări.

Bogdan Drăgoi a precizat că ajustările au fost făcute pe mai multe planuri.

„Dacă vorbim despre deficit, să nu uităm că în 2009 deficitul a fost de 7,3% cu un început de măsuri şi vom ajunge astăzi, în urma discuţiilor care au fost cu delegaţia FMI şi CE, să avem un deficit estimat pentru anul acesta ferm de 1,9%, ceea ce reprezintă o ancoră de credibilitate a României. Dacă vorbim despre creştere economică, minusul care a fost în 2009, am plecat de la un minus de 6,6% creştere economică, iar anul acesta creşterea va fi estimată între 1,5 şi 2%.Împreună cu FMI am analizat cifrele macro pe primul trimestru, ne-am încadrat la deficit, venituri, cheltuieli, iar creştere estimată pentru primul trimestru an la an va fi de 1,5%, a fost 1,5%. Dacă ne uităm la indici macro: construcţii – 5,3 % an la an, comerţ – 5% an la an, industria – un plus de 0,5, e puţin, numai că baza de anul trecut a fost cu plus 12%. Deci, este un plus peste. Dacă ne uităm la creditare: plus 10% în februarie. Toate sunt premise economice pentru ca anul acesta să avem 1,5-2%”, a explicat Drăgoi.

El a mai spus că, din punct de vedere al finanţării, a fost creată pentru prima dată în istoria României o grupă de dobânzi funcţională: „Am plecat de la dobânzi de 14,24% în ianuarie 2009 şi am ajuns să avem o curbă între 5 şi 6,6% pe 15 ani perfect funcţională”.

„Avem în conturi acum 5 miliarde de Euro şi 7 miliarde de lei la zi, vorbesc de situaţia actuală, în conturile Ministerului de Finanţe, plus toate precondiţiile finalizate pentru atragerea şi pentru intrarerea în board pe 31 mai, împreună cu BM, pentru a lua încă un miliard de Euro care să completeze acest buffer de finanţare. Am fost precauţi, a fost o grijă la adresa finanţelor publice”, a subliniat Bogdan Drăgoi.

Bogdan Drăgoi participă la întâlnirea premierului desemnat Victor Ponta cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene.