Bogdan Hossu – Cartel Alfa: Guvernul încearcă hoţeşte să găsească soluţii pentru a reglementa transferul de taxe

Guvernul încearcă hoțește să găsească soluții pentru a reglementa transferul de taxe, prin obligarea tuturor angajatorilor, în interval de o lună, să inițieze negocieri colective pentru punerea în aplicare a prevederilor Codului Fiscal, se arată într-o scrisoare deschisă a Cartel Alfa, adresată prim-ministrului Mihai Tudose.

17 nov. 2017, 13:47
Bogdan Hossu – Cartel Alfa: Guvernul încearcă hoţeşte să găsească soluţii pentru a reglementa transferul de taxe

„Dezavuăm modul în care Guvernul pe care îl conduceți acționează, fără nicio consultare cu partenerii sociali și fără să urmeze pașii normali pentru elaborarea unui act normativ. Astfel, prin completarea pe ascuns, cu câteva articole, a Ordonanței de Urgență 82/ 2017 (potrivit căreia contribuția la fondul de pensii scade la 3,75%, n.r.) pentru modificarea și completarea unor acte normative (care de altfel a primit aviz negativ în Comitetul Economic și Social), Guvernul încearcă hoțește să găsească soluții pentru a reglementa transferul de taxe, prin obligarea tuturor angajatorilor, în interval de o lună (20 noiembrie-20 decembrie) să inițieze negocieri colective pentru punerea în aplicare a prevederilor Codului Fiscal. Fără însă a prevedea și sancțiuni pentru neconformare”, conform sursei citate.

De asemenea, în document se mai spune că sindicatele sunt rezervate cu privire la companiile care au anunțat public că vor crește salariile brute ale angajaților.

„Cât despre companiile care au anunțat public că vor crește brutul angajaților, permiteți-ne să fim mai rezervați. În primul rând, 10 companii multinaționale, din câteva mii, nu înseamnă ‘toate companiile’. În al doilea rând, nu credem că este un motiv de exuberanță faptul că angajatorii anunță că vor menține veniturile nete ale angajaților, în condițiile în care salariile din România sunt la un nivel atât de scăzut. Dacă acele companii — care se grăbesc să anunțe stagnări de salarii pentru angajații lor sau creșteri derizorii de 1,5% — ar respecta cu adevărat prevederile OUG 79/ 2017, atunci ar fi anunțat creșterea brutului angajaților cu 28,5%, nu cu 20%. În acest fel s-ar aplica și măsura reducerii de impozit pe salarii, care în prezent este în sarcina angajatului și în consecință trebuie să se vadă în creșterea netului său”, mai spune președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Acesta mai spune, de asemenea, că în contextul actual, în care Guvernul lasă la latitudinea angajaților includerea contribuțiilor în brutul angajaților, activitatea de negociere va fi direcționată către aplicarea corectă și la timp a acestor măsuri pentru a menține salariile și a slăbi puterea de negociere pentru creșterea veniturilor începând de anul viitor.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, prin modificarea Codului Fiscal, o serie de măsuri privind impozitarea IMM-urilor, impozitul pe venit și contribuțiile sociale.

Astfel, de la 1 ianuarie 2018, contribuțiile sociale trec de la angajator la angajat iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%.

Nivelul contribuțiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, însă din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale.