Bogdan Licu, procuror general interimar după pensionarea lui Augustin Lazăr

Secţia pentru procurori a CSM a decis vineri delegarea lui Dimitrie Bogdan Licu în funcţia de procuror general interimar. Adjunctul procurorului general ar urma să preia conducerea Ministerului Public de săptămâna viitoare, după ce expiră mandatul lui Augustin Lazăr la Parchetul General, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul de eliberare din funcţie - pensionare a lui Augustin Lazăr la data de 27 aprilie 2019, iar ministrul Justiţiei nu a reuşit să propună un înlocuitor.

RomaniaTV.net
19 apr. 2019, 11:23
Bogdan Licu, procuror general interimar după pensionarea lui Augustin Lazăr

„În şedinţa Secţiei pentru procurori din data de 19.04.2019 s-a dispus delegarea domnului procuror Dimitrie Bogdan Licu, adjunct al procurorului general al României, în funcţia de procuror general al României până la ocuparea funcţiei prin numire, dar nu mai mult de 2 luni”, se arată într-un comunicat al CSM.

Bogdan Licu ocupă în prezent funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României.

Klaus Iohannis a semnat decretul privind pensionarea lui Augustin Lazăr

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 19 aprilie a.c., decretul privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, la data de 27 aprilie 2019 – pensionare”, se arată într-un comunicat al Administrației prezidențiale.

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a depus la CSM, în urmă cu două zile, o cerere de pensionare. Solicitarea lui Augustin Lazăr a fost aprobată în şedinţa de joi a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Decizia CSM a fost apoi înaintată preşedintelui Klaus Iohannis pentru emiterea decretului de eliberare din funcţie prin pensionare.

Decizia privind delegarea lui Bogdan Licu la conducerea Parchetului General vine şi pentru că ministrul Tudorel Toader nu a reuşit să găsească un înlocuitor pentru Augustin Lazăr. După audierea celor patru candidaţi înscrişi în cursa pentru funcţia de procuror general, ministrul Justiţiei a decis să reia procedura pentru selectarea procurorului general, candidaturile fiind aşteptate până în 25 aprilie.

Bogdan Licu este prim-adjunct al procurorului general al României din mai 2013. Timp de câteva luni, el a asigurat şi interimatul la conducerea Parchetului General. Se întâmpla la începutul lui 2016, când, în urma scandalului „coloanelor oficiale”, Tiberiu Nițu s-a retras din funcție.

Dimitrie Bogdan Licu este procuror din 1996. El a lucrat iniţial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, ulterior la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, unde a devenit, în septembrie 2005, procuror şef Secţie Supraveghere a Urmăririi Penale. A fost membru al CSM şi vicepreşedinte al acestui organism.