Bolile reumatice pot fi răspunsul unui sistem imun destabilizat

Bolile autoimune sunt adesea răspunsul anormal al organismul asupra propriilor celule pe care le atacă.
Alina Costache
06 iun. 2017, 07:25
Bolile reumatice pot fi răspunsul unui sistem imun destabilizat

Chiar dacă în mod normal organismul nu declanșează un răspuns imun și celulele sunt protejate de agresiunea anticorpilor, în termeni medicali fiind cunoscută sub denumirea de toleranță imună, în anumite situații organismul nu poate să recunoască celulele ca fiind proprii și mobilizează autoanticorpii să le distrugă.

Cum funcționează autoanticorpii

Apariția lor poate fi declanșată atât de structurile proprii ale organismului cât și de factori străini precum sunt infecțiile.

În cazul în care o infecție s-a instalat în organism, autoanticorpii se sesizează și încep să lupte pentru a o elimina și a nu-i permite să se extindă.

Însă există și cazuri în care se pot ataca și celulele bune și cel mai bun exemplu  este lupusul eritomatos sistemic unde după expunerea la razele ultraviolete sau după dezvoltarea anumitor infecți se va produce o distrugere mai rapidă a celulelor, iar fragmente din celulele moarte pot stimula ulterior aparatul imun și rezultă noi autoanticorpi.

Ce presupune tratamentul afecțiunilor autoimune

Practic, tratamentul urmărește să corecteze inflamația declanșată de autoanticorpi și de suprimarea producerii de anticorpi noi.

Astfel că se administrează antiinflamatoare pentru a se elimina autoanticorpii, dar și imunosupresoare. Ideea de bază este aceea de a stagna producerea de autoanticcorpi și a lăsa doar anticorpii să funcționeze să apere organismul.

Din păcate una dintre substanțele ce se adminsitrează în astfel de situații este cortizolul care adesea are efecte nedorite cum ar fi riscul crescut de infecții, osteoporoză, cataractă, dacă este folosit pe un termen foarte lung sau este administrat în doze foarte mari.

Boli autoimune

O mare parte din bolile inflamatoare reumatice sunt considerate ca fiind boli autoimune și aici amintim: poliartrita reumatoidă, spondiloartrite, lupus eritematos sistemic, sclerodermie, polimiozita sau boala mixtă a țesut conjunctiv.  De asemeni trebuie luate în calcul și bolile inflamatoare intestinale, bolile hematologice și neurologice cum este scleroza multiplă în plăci.

Durerile reumatismale nu au legătură cu vremea

„Boli reumatismale inflamatorii au adesea o evoluție cronică, fiind practic răspunsul unui sistem imun destabilizat. Reumatismele inflamatorii în general sunt legate de încărcătura noastră genetică și foarte mult de infecțiile netratate la timp sau tratate necorespunzător. Aceste infecții lente persistă în corp. Organismul răspunde acestei agresiuni prin inflamațiile care se manifestă la nivelul întregului, astfel aparând boala reumatismală inflamatorie”, a declarat Prof. dr. Rodica Chiriac, șefa Clincii de Reumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iași

Spondilartrita anchilozantă

Printre cele mai frecvente boli reumatismale inflamatorii amintim poliartrita reumatoidă, artrita reactiva sau spondilartriza anchilozantă. Durerea inflamatorie apare în a doua parte a nopții, perturbând somnul spre dimineață.

Durerea inflamatorie nu este influențată de vreme de afară, ea este destul de chinuitoare, se poate asemăna cu durerea de măsea și cedează doar la administrarea de antiinflamatoare.

Polimiozita, inflamații ale mușchilor

Și mușchii pot fi afectați de procesele inflamatorii, cel mai bun exemplu fiind poliomiozita unde mușchiul poate fi afectat de anumite infecții parazitare.

Mialgiile(durerile musculare) acre pot să apară sunt destul de puternice și se lovesc adesea și d eo scădere a forței musculare. Cei ami afecțati mușchi fiind cei ai coapselor și ai umerilor

Află cât de benefice sunt băile din plante pentru reumatism AICI

DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Lună Plină în Capricorn. De pe 10 iulie, de la ora 7 dimineața, cinci zodii vor renaște din cenușă. Se întoarce roata norocului și pentru ele
Capital.ro
UE ne împinge în prăpastie! Liviu Dragnea, anunț șoc: Unde va fi următorul teatru de război? În România
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
DailyBusiness
VIDEO Furtună devastatoare la Sinaia. Acoperișuri smulse, copaci căzuți și DN1 blocat de vijelie
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari, inclusiv din sistemul de Educație”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
AUR vrea să dărâme Guvernul. Cutremur în politică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Furtunile au făcut prăpăd la Sinaia. Stațiunea a fost măturată de vijeliile puternice: drumuri blocate, copaci căzuți și acoperișuri smulse de pe bloc
Cancan.ro
MESAJUL transmis de Adrian Brîncoveanu, după ce Andreea Marin a confirmat despărțirea lor. Unde s-a retras, de fapt
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Călin Georgescu, îngrozit. A anunțat imediat după arestare: Ca tată, aceste subiecte sensibile...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Bacteria mortală, apărută din nou în România. E alertă la Ministerul Sănătății!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un Ministru al Transporturilor spre Lumea de Apoi. Cele mai misterioase morți din elita rusă a afacerilor