Bolnavii care au avut COVID nu sunt nevoiţi să facă și a doua doză de vaccin. Ce spune cel mai recent studiu!

Toţi românii care au fost infectaţi cu COVID şi s-au vaccinat trebuie să ştie asta. Cel mai recent studiu arată că îmbolnăvirea cu virusul ucigaş oate acționa la fel ca prima doză a vaccinului.

12 apr. 2021, 21:58
Bolnavii care au avut COVID nu sunt nevoiţi să facă și a doua doză de vaccin. Ce spune cel mai recent studiu!

Bolnavii care au avut COVID nu sunt nevoiţi să facă și a doua doză de vaccin. Cercetătorii din Seattle și Montreal au analizat atât persoane care au avut deja boala, cât și oameni care nu au avut o infecție cu coronavirus.

Bolnavii care au avut COVID nu sunt nevoiţi să facă și a doua doză de vaccin. Ce spune cel mai recent studiu!

„Persoanele care au trecut prin boală au nevoie doar de o singură doză pentru a obține imunitate de lungă durată”, a spus George Rutherford, epidemiolog și specialist în boli infecțioase de la UC San Francisco, potrivit LosAngelesTimes.

Ambele vaccinuri, atât Pfizer, cât și Moderna, necesită o administrare în două etape, la interval de câteva săptămâni. Prima doză are rolul de a întări sistemul imunitar pentru a recunoaște și a ataca proteina indicativă a virusului, în timp ce a doua determină sistemul imunitar să producă un flux de anticorpi.

Cea de-a doua doză este esențială pentru a obține o protecție completă și de lungă durată împotriva virusului, spun specialiștii.

Cercetătorii au descoperit la cei care au avut deja COVID-19, că o singură doză de vaccin a crescut nivelul de anticorpi împotriva mai multor variante diferite de coronavirus cu până la o mie de ori, dar și că a doua doză nu a oferit niciun beneficiu suplimentar. Datele au fost colectate înainte și după imunizarea cu vaccinul Pfizer sau Moderna.

Pe de cealaltă parte, persoanele care nu au fost infectate cu SARS-CoV-2 au avut niveluri mai mici de anticorpi după două doze de vaccin, decât persoanele infectate anterior după o singură doză.

Comitetul naţional pentru imunizarea anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost administrate 62.881 de doze de vaccin, dintre care 46.271 – Pfizer, 8.019 – AstraZeneca şi 8.591 – Moderna, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Potrivit CNCAV, 39.938 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar 22.943 de persoane inclusiv cu cea de-a doua. De la începutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, au fost administrate 3.762.214 de doze unui număr de 2.326.484 de persoane, dintre care 890.754 au primit o doză şi 1.435.730 şi pe cea de-a doua.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 93 de reacţii adverse – 10 de tip local şi 83 de tip general.

Bilanţ vaccinare 12 aprilie. De la începutul campaniei de vaccinare, s-au înregistrat 12.238 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, 1.227 de tip local şi 11.011 de tip general. În acelaşi timp, în ultimele 24 de ore, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat alte 2.323 cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore. 113 pacienţi au decedat, iar 1.529 de persoane cu COVID-19 sunt internate la ATI.

Citeşte şi: Efecte trombotice după vaccinare. Valeriu Gheorghiţă: Se întâmplă, face parte din statistică