Efecte trombotice după vaccinare. Valeriu Gheorghiţă: Se întâmplă, face parte din statistică

Valeriu Gheorghiţă a făcut noi precizări privind efectele trombotice apărute după vaccinare. Coordonatorul campaniei de vaccinare în România a comparat vaccinul AstraZeneca cu mersul cu maşina sau cu avionul, precizând că deşi acestea sunt mijloace de transport sigure, se mai pot înregistra şi accindente.

12 apr. 2021, 08:59
Efecte trombotice după vaccinare. Valeriu Gheorghiţă: Se întâmplă, face parte din statistică

Efecte trombotice după vaccinare. Valeriu Gheorghiţă a declarat că discrepanța recomandărilor în țările europene în ceea ce privește vaccinul de la AstraZeneca este frustrantă, în condițiile în care toți se raportează la aceleași date științifice.

Efecte trombotice după vaccinare. Valeriu Gheorghiţă: Vorbim de un risc de 6 evenimente trombotice la 1 milion de persoane vaccinare

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă: „80.000 de vaccinaţi pe zi, de marţi”. Ce se întâmplă dacă te infectezi între doze

„Vorbim de un risc de 6 evenimente trombotice la 1 milion de persoane vaccinate. Practic, dacă am vaccina 20 de milioane de persoane, am ajunge la 120 de evenimente trombotice. Doar în anul 2019 am înregistrat la nivel național 128 de tromboze de sinus venos cerebral”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare la Digi24, relatează Mediafax.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că la rapel frecvența reacțiilor adverse este semnificativ mai scăzută, iar la nivel european persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză nu au dezvoltat evenimente trombotice.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat dacă există posibilitatea reluării schemei de vaccinare.

„Ar putea la un moment dat, dar nu știm care este timpul optim, după 3 luni, după 6 luni. (…) Probabil că durata estimată optimă, de bun simț medical, e undeva la 3 luni de la prima doză. (…) Nu avem stabilit un moment oportun pentru reluarea unei scheme de vaccinare și nu avem nici măcar o indicație în afara unor situații punctuale, când la prima doză persoana respectivă dezvoltă șoc anafilactic și se recomandă vaccinarea după o perioadă estimată de cel puțin trei luni cu un alt tip de vaccin. Ne mai lipsesc date, dar vor apărea în perioada următoare”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

O persoană care a făcut prima doză nu poate fi considerată imunizată, chiar dacă protecția oferită de vaccinul de la AstraZeneca după o singură doză este undeva la 70%, pentru că datele arată că după trei luni nivelul anticorpilor scade foarte mult și este nevoie de creșterea răspunsului imun și asigurarea protecției pe termen lung.

În schimb, conform datelor sosite din Marea Britanie și Scoția, unde există cea mai mare experiență cu acest vaccin, după prima doză există o reducere a spitalizărilor cu peste 94%, a spus medicul.

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă anunţă că peste 1000 de persoane s-au infectat după a doua doză: Majoritatea au fost forme asimptomatice

Mai mult, cei de la Oxford recomandă completarea schemei de vaccinare.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a declarat, de asemenea, că în acest moment nu există anulări la rapel pentru vaccinul AstraZeneca. Rapelurile încep pe 14 aprilie, fiind programate circa 9.000 de persoane.

În total, aproximativ 90.000 de persoane și-au anulat programările cu acest vaccin.

Valeriu Gheorghiţă a explicat ce se va întâmpla cu centrele de vaccinare în care oamenii nu se mai prezintă pentru vaccinul cu AstraZeneca.

„Acolo unde activitatea este într-adevăr foarte scăzută, avem mai multe opțiuni: prima este de alocare a unui alt tip de vaccin și ne gândim la Johnson & Johnson, iar a doua posibilitate pe care o luăm în calcul ar fi ca personalul din aceste centre să fie inclus în echipele mobile.

Gândiți-vă la mersul cu mașina sau mersul cu avionul, sunt mijloace de transport sigure, pe care le folosim, dar asta nu înseamnă că nu se întâmplă accidente. Se întâmplă, face parte din statistică. Așa funcționează sănătatea publică. Trebuie să iei decizii în favoarea celor mulți, pentru că așa se stabilesc riscurile și beneficiile la orice decizie medicală”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.

În acest moment, numărul total de doze disponibile din serul AstraZeneca este de 750.000.

 


loading...
Partenerii noștri