Bolnavii de cancer vor primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare. Ministrul Muncii: Am publicat proiectul

Persoanele care suferă de cancer sau cele care au suferit transplant de organe vor putea primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare, a anunţat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi.

29 sept. 2022, 18:11
Bolnavii de cancer vor primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare. Ministrul Muncii: Am publicat proiectul

Marius Budăi a anunțat că a publicat în transparență decizională, proiectul de modificare a Ordinului comun de ministru, prin care persoanele care suferă de cancer să poată primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare.

Citește și Se schimbă Legea pensiilor. Marius Budăi confirmă majorările: „Avem banii!”

”Am publicat, astăzi, în transparență decizională, proiectul de modificare a Ordinulului comun de ministru (Muncă și Sănătate) nr. 762/1992/2007, prin care persoanele care suferă de cancer să poată primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare. De asemenea, prin același proiect se propune ca și persoanele care au suferit transplant de organe să beneficieze de aceeași facilitate”, a scris Marius Budăi, pe Facebook.

Este vorba despre ordinul care „aprobă criteriile medicopsihosociale de încadrare în grad de handicap, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu afecțiuni oncologice, afecțiuni grave care constituie o problemă importantă de sănătate publică, reprezentând a doua cauză de mortalitate în tările UE”.

Ministrul Muncii susține că noile modificări includ toate formele de cancer, încă de la diagnosticare și inițierea terapiei oncologice specifice, pentru o perioadă de minim cinci ani.

„Criteriile actuale stabilesc încadrarea în grad de handicap numai pentru anumite forme de cancer și acestea în stadii avansate de evoluție. În propunerea de modificare a criteriilor au fost incluse toate formele de cancer, încă de la diagnosticare și inițierea terapiei oncologice specifice, pentru o perioadă de supraveghere de minimum cinci ani. De asemenea, s-a stabilit modalitatea de acordare a termenului de valabilitate permanent al încadrării în grad de handicap pentru cancerele în afara resurselor terapeutice/în curs de îngrijiri paliative/cu complicații ireversibile sub tratament” , susține Marius Budăi.

Totodată, prin acest proiect se propune ca persoanele care au suferit transplant de organe să beneficieze de aceeași facilitate.

„Am convingerea că noile criterii medicopsihosociale vor transforma semnificativ viața persoanelor care suferă de afecțiuni oncologice, vor repara inechități sociale majore și vor asigura un acces facil în sistemul de protecție socială. Dincolo de responsabilitățile pe care le dețin, în virtutea funcției mele, am o datorie umană față de semenii noștri atât de încercați de soartă. Nu voi ezita niciodată să iau măsuri care vin în sprijinul persoanelor cu dizabilități” , a precizat Marius Budăi.

Citește și Marius Budăi, ministrul Muncii, și-a luat angajamentul: „De la 1 ianuarie 2023 cresc pensiile în România. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată” | EXCLUSIV