Marius Budăi, ministrul Muncii, și-a luat angajamentul: „De la 1 ianuarie 2023 cresc pensiile în România. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată” | EXCLUSIV

Marius Budăi, ministrul Muncii, și-a luat angajamentul față de pensionari. Veniturile seniorilor României vor fi majorate cu cel puțin 10%, de la 1 ianuarie 2023. 

27 sept. 2022, 21:42
Marius Budăi, ministrul Muncii, și-a luat angajamentul: „De la 1 ianuarie 2023 cresc pensiile în România. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată” | EXCLUSIV

Premierul Nicolae Ciucă (PNL) și președintele PSD, Marcel Ciolacu, susțin majorare pensiile, a anunțat Marius Budăi.

„Vă spun foarte clar, că de la 1 ianuarie 2023. În termenul cel mai scurt se va decide (n.r. – cu ce procent vor fi majorate pensiile) și vom face anunțul. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată. 

Noi vrem să discutăm transparent, pe bază de cifre, am venit cu cifrele în coaliție, după propunerea pe care am făcut-o în numele PSD, m-am bucurat că la unul dintre evenimentele de la Curtea de Conturi, președintele Marcel Ciolacu și premierul a spus că pensiile trebuie să crească. Decizia de la 1 ianuarie e luată.

În discuțiile interne din partid s-a spus că e impetuos necesar (n.r. – ca procentul de majorare să fie comunicat) chiar înainte de a avea construcția bugetului de stat pe care o vom trimite în Parlamenent la dezbatere și așa cred că va fi”, a declarat Marius Budăi, pentru România TV.

 

Avertismentul economistului Ilie Șerbănescu

 

În opinia economistulului Ilie Șerbănescu, va fi foarte greu pentru Guvernul Ciucă să găsească bani pentru majorarea veniturilor seniorilor României.

„Nu există bani. Să fie foarte clar, pentru că ne tot învârtim. Eu am zis-o de 100 de ori. Pensiile se dau din salarii. Sunt finanțate din salarii. Ca să am de unde plăti pensiile, trebuie să măresc fondul de salarii, nu bugetul – asta e altă discuție. 

Că se pot face exceptii, cu pachete sociale, pentru cei vulnerabili, cu venituri mici, asta e altă problemă.

Eu o salut (n.r. – decizia de majorare a pensiilor). Dar pentru pensii în general, în faza actuală, nu există bani. 10% să fie din ce? 1.000 de lei în plus pentru unul care are pensie de 10.000 de lei? Mai bine dau 250 de lei pentru cei care au pensii mici.

De sutele astea de lei au nevoie mai mult ăia nenorociți. Eu mă voi bucura dacă voi primi, dar nu cred că fondul de salariii – în ultimele două – trei luni nu a mai crescut, ca să acopere inflația”, a transmis Ilie Șerbănescu.