Bolnavii de COVID-19 îndură FRIGUL la spitalul mobil de la Leţcani. Sunt trataţi la 13 grade în containerele medicale

Condiţii de groază la spitalul mobil de la Lețcani, în care au fost investiţi peste 13 milioane de euro. Zeci de oameni infectaţi cu noul coronavirus (COVID-19) tremură de frig în containerele medicale în care a fost înregistrată o temperatură de nu mai puţin de 13 grade Celsius. Unitate medicală de la marginea Iaşiului nu duce lipsă de probleme - staţiile de oxigen nu funcţionează, iar pacienţii se plâng că instalaţiile de climatizare fac un zgomot asurzitor, scrie Bună Ziua Iaşi.

RomaniaTV.net
22 oct. 2020, 08:39
Bolnavii de COVID-19 îndură FRIGUL la spitalul mobil de la Leţcani. Sunt trataţi la 13 grade în containerele medicale

13,4 milioane de euro au fost plătiţi din bugele judeţelor Iaşi şi Neamţ pentru spitalul mobil de la Leţcani. Unitate medicală inaugurată de Maricel Popa, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, a devenit un coşmar pentru pacienţii internaţi în containerele de la marginea Iaşiului.

Bolnavii cu forme uşoare de COVID-19 spun că tremură de frig. Marţi, 20 octombrie, instalaţia de climatizare s-a oprit din cauza unei pene de curent. Aşa se face că pacienţii internaţi în containere au îndurat o temperatură de numai 13 grade Celsius.

Staţii de oxigen pentru bolnavii de COVID-19, defecte la spitalul mobil de la Leţcani

Potrivit Bună Ziua Iaşi, spitalul mobil de la Leţcani are probleme cu instalația de încălzire, cu energia electrică și chiar cu stațiile de oxigen pentru secția de Terapie Intensivă.

Unitatea avea iniţial 103 paturi, însă a fost avizată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) cu 48 de paturi pentru bolnavii internați la terapie intensivă. Mai apoi, numărul acestora a fost redus la 24 deoarece staţiile de oxigen nu funcţionează la unitatea gestionată de Spitalul de Boli Infecţioase.

Ar mai fi nevoie de o investiţie de aproape cinci milioane de euro pentru ca spitalul să fie funcţional la capacitatea cerută, au precizat surse din mediul administrativ, citate de Bună Ziua Iaşi.

Coronavirus. Al doilea val loveşte puternic Europa. Record de infecţii zilnice în Germania, Franţa a depăşit un milion de cazuri

Cele patru stații de oxigen s-au defectat, iar repararea acestora durează aproape două săptămâni. Firma SDI Global LLC din Ankara, care a livrat containerele și echipamentele, nu s-a mai ocupat și de întreținerea acestora, notează sursa citată.

Zgomot asurzitor la instalația de climatizare a spitalului mobil de la Leţcani. „Cei care sunt internați acolo pot scăpa de Covid și ajung la Socola”

Mai mult, pacienţii internaţi în containerele medicale din Leţcani se plâng din cauza zgomotului produs de instalaţia de climatizare. Oamenii spun că atunci când Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a vizitat acest spital, instalaţia de climatizare a fost oprită pentru ca oamenii aflaţi în interior să se poată auzi între ei.

„Cei care sunt internați acolo pot scăpa de Covid și ajung la Socola. Zgomotul este asurzitor, te înnebunește de cap. Dar cu toate acestea nimeni nu a luat vreo măsură. Ce spital este acesta? Lucrările efectuate sunt sub orice critică”, a menționat o persoană care a fost la spitalul mobil de la Lețcani, conform sursei citate.

DNA face verificări în cazul spitalului de la Leţcani

Procurorii anticorupţie au dispus deja o serie de verificări asupra neregulilor de la spitalul mobil de la Lețcani. Anchetatorii au solicitat de la Consiliul Județean o serie de documente semnate de Maricel Popa, fostul președinte al CJ Iași.

De asemenea, Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, a dispus cheltuirea a peste 400 de mii de lei pentru o stație de epurare la spital, care nu are însă avizele necesare. Stația respectivă nu poate fi racordată la rețeaua publică pentru că, în zonă, aceasta nu există. În aceste condiţii, apa uzată de la spitalul mobil se duce într-un canal colector din zonă. Mai apoi, este preluată cu vidanja.

Peste 8.000 de cazuri de COVID-19 confirmate în județul Iași

Situația la nivelul Iașului este una îngrijorătoare, iar bolnavii de COVID-19 au nevoie de paturile de la spitalul mobil de la Lețcani. Până pe 21 octombrie 2020, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 8.446 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 3.606 au fost externate.

„Referitor la gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, în 21 octombrie 2020, erau ocupate 481 de paturi, din care 43 sunt paturi ATI. În momentul de față, în spitalele suport COVID-19 mai sunt libere 12 de paturi: 3 paturi la Spitalul C.F. Iași, 3 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, 3 paturi la Spitalul de Recuperare și 3 paturi la Spitalul «Sf. Spiridon»”, au menționat reprezentanții DSP Iași.

„Covid va fi la fel de permanent ca gripa. Niciun vaccin nu-l va opri”. Previziunile consilierului ştiinţific al Marii Britanii