Bologna a câştigat premiul Săptămânii europene a mobilităţii 2011

Orașul italian Bologna a câștigat premiul Săptămânii europene a mobilității 2011. Un juriu independent format din experți în domeniul mobilității a considerat că acest oraș a reușit cel mai bine să promoveze alternative ecologice la utilizarea automobilelor și să implice cetățenii în activități de sprijinire a mobilității urbane sustenabile pe durata Săptămânii europene a mobilității 2011.

RomaniaTV.net
07 mart. 2012, 20:49
Bologna a câştigat premiul Săptămânii europene a mobilităţii 2011

Locurile următoare au fost ocupate de orașele Larnaka din Cipru și Zagreb, capitala Croației.

Premiul a fost înmânat orașul câștigător de către comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, și de către vicepreședintele Comisiei, Siim Kallas, comisarul european pentru transporturi, în cadrul unei ceremonii desfășurate la 5 martie 2012, la Muzeul instrumentelor muzicale de la Bruxelles.

„Cartea albă din 2011 privind transporturile subliniază necesitatea unei noi abordări a mobilității urbane, răspunzând totodată provocării pe care o reprezintă ecologizarea și creșterea siguranței orașelor noastre. Orașele câștigătoare au multe de oferit în acest sens. Prin schimbul de experiență în materie de mobilitate alternativă, orașele europene pot implementa mai multe opțiuni atractive și fiabile, influențându-ne astfel în mod pozitiv calitatea vieții”, a declarat vicepreședintele Siim Kallas, responsabil cu transporturile.

„Având în vedere faptul că marile orașe și locuitorii lor sunt tot mai afectați de congestionarea traficului și de poluare, trecerea de la automobile la alte mijloace de transport nu a fost niciodată mai oportună. Bologna, Larnaka și Zagreb au găsit modalități creative de a spori în permanență sustenabilitatea infrastructurii lor de transport. Sper că, urmând acest exemplu, și alte orașe vor face același lucru”, a spus comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

Săptămâna europeană a mobilității 2011

Campania din 2011, a cărei temă a fost „mobilitatea alternativă”, viza sprijinirea trecerii la un sistem de transport eficient din punctul de vedere al utilizării resurselor, prin promovarea unor mijloace de transport ecologice, eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil sau cu propulsie umană. Utilizarea excesivă a automobilelor deteriorează calitatea vieții în orașele noastre, generând poluare fonică și atmosferică, precum și congestionarea traficului.

Având în vedere precaritatea unor resurse ca energia, terenurile, apa și materiile prime, se conștientizează din ce în ce mai mult nevoia de a găsi forme alternative de transport, care să fie mai puțin poluante, să consume mai puține resurse și să contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Concentrându-se asupra promovării unor soluții alternative la deplasarea cu automobilul, Săptămâna europeană a mobilității 2011 a încurajat locuitorii zonelor urbane să utilizeze mai degrabă mijloace de transport cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Câștigător: Bologna

Bologna și-a atras simpatia juriului Săptămânii europene a mobilității prin faptul că a organizat un întreg sfârșit de săptămână fără automobile, nu doar o singură zi.

Printre măsurile permanente care au fost implementate s-au numărat construirea unor puncte de încărcare pentru mașinile electrice și un plan de extindere a rețelei de piste ciclabile a orașului la 130 de km.

Autoritățile municipale au invitat cetățenii să-și exprime opiniile cu privire la acest plan în cursul Săptămânii mobilității. De asemenea, pe parcursul săptămânii respective, Bologna a interzis accesul mașinilor într-o zonă extinsă din centrul orașului. Această zonă pietonală a fost deschisă actorilor stradali, comercianților cu amănuntul și asociațiilor sportive și, deoarece inițiativa a atras peste 60 000 de vizitatori, autoritățile locale au decis să o repete cu ocazia unor evenimente viitoare.

De asemenea, s-au organizat numeroase circuite de biciclete, ateliere și standuri de autoreparații pentru biciclete, jocuri, plimbări și o expoziție de automobile electrice. Ofițeri de poliție au participat la sesiuni de informare, oferind familiilor sfaturi practice și explicații cu privire la siguranța mersului cu bicicleta, și a fost înființat un centru de informare a cetățenilor cu privire la noile servicii oferite cicliștilor.

Finalist: Larnaka

Orașul Larnaka din Cipru a implicat o gamă largă de parteneri în organizarea evenimentelor care au avut loc în cursul Săptămânii europene a mobilității 2011. Printre activitățile incluse în programul său cuprinzător de promovare s-au numărat o zi în care se putea circula gratuit cu autobuzul, o expoziție de automobile hibride, o cafenea ecologică și conferințe pe tema mobilității sustenabile. Orașul și-a demonstrat angajamentul luat pe termen lung în privința realocării spațiului rutier prin transformarea uneia dintre șoselele din cartierul central de afaceri în stradă pietonală. De asemenea, au fost create numeroase parcări pentru biciclete și a fost înființată o „bancă ciclistă” pentru a se facilita întreținerea și refolosirea de bicicletelor.

Finalist: Zagreb

Capitala Croației și-a demonstrat angajamentul față de mobilitatea urbană sustenabilă printr-a gamă largă de măsuri de urbanism, prezentată în cursul Săptămânii europene a mobilității 2011. În colaborare cu proiectul CIVITAS ELAN EU, Zagrebul a recurs la sondaje de opinie pentru a culege informații utile cu privire la posibilitățile de îmbunătățire a infrastructurii sale sustenabile de transport și la calitatea evenimentelor din 2011. Gama largă de activități organizate de autoritățile locale a inclus ateliere educaționale, plimbări organizate, gimnastică în aer liber, conferințe, piețe cu produse ecologice și expoziții de vehicule electrice.

Săptămâna europeană a mobilității 2012 va avea loc în perioada 16-22 septembrie și va avea ca temă „Transportul urban pe calea cea bună”.

Ediția din 2011 marchează cea de-a zecea aniversare a Săptămânii europene a mobilității. În ultimul deceniu, Săptămâna mobilității a sprijinit orașele în vederea creării unui mediu mai plăcut și mai sănătos pentru cetățeni, încurajându-le să diminueze congestionarea traficului și promovând mijloace de transport sustenabile și cu propulsie umană. De la lansarea în 2002 a Săptămânii mobilității, numărul orașelor participante nu a încetat să crească, ajungând în 2011 la 2 268 de orașe din întreaga lume.