După apariția în spațiul public a acestor informații, jurnaliștii l-au întrebat pe președintele României, Nicușor Dan, dacă este o problemă de moralitate ca Dragoș Anastasiu să rămână în funcția de vicepremier. În replică, acesta a afirmat că nu este informat cu privire la situația vicepremierului.
Nicușor Dan a adăugat că, în general, grupurile de lucru din administrație sunt necesare și ar trebui să implice expertiză externă pentru îmbunătățirea proceselor, deoarece statul român, în opinia sa, funcționează într-o rutină administrativă care împiedică apariția reformelor din interiorul sistemului.
„Nu sunt informat despre situația domnului Anastasiu”, a transmis Nicușor Dan.
La întrebarea jurnaliștilor – „Considerați că e o problemă de moralitate ca vicepremierul Dragoș Anastasiu să fie în continuare parte din Guvern, după ce a fost acuzat că ar fi dat mită timp de 8 ani către o inspectoare ANAF pentru a-și proteja una dintre firme? Dar despre existența grupului de lucru ale cărui atribuții nu le cunoaște nimeni?”, președintele a spus:
„Pe grupuri de lucru, da, ele trebuie să existe. Am spus de multe ori în campania electorală. Din păcate, statul român a intrat într-o rutină administrativă și trebuie să aduci expertiză din afară pentru optimizare de procese. Eu nu am văzut, în 35 de ani, mari idei de reformă care să vină din interiorul sistemului de sănătate, de exemplu. Nu sunt informat despre situația domnului Anastasiu”.
Potrivit lui Anastasiu, totul a început după un control fiscal desfășurat asupra uneia dintre firmele pe care le deținea. Angela Burlacu i-ar fi comunicat atunci că inspectorii ANAF au identificat probleme majore în documentele de salarizare. Ulterior, i-ar fi sugerat încheierea unui contract cu o firmă aleasă de ea, care ar fi urmat să rezolve neregulile constatate. În realitate, acel contract era doar un paravan pentru o plată lunară de aproximativ 2.000 de euro, ce reprezenta mită pentru ca verificările să fie închise rapid și în mod favorabil, cu rambursarea TVA-ului.
În fața judecătorilor, Anastasiu a declarat că a perceput această ofertă ca o formă de șantaj, dar și ca o modalitate de a-și proteja compania. A acceptat să semneze contractul fictiv de teama unor consecințe grave asupra afacerii, printre care declanșarea unui dosar penal, posibila intrare în insolvență și pierderea locurilor de muncă pentru angajații firmei. Instanța susține că faptele au fost comise în mod repetat, într-un interval extins de timp, calificând fapta drept mită în formă continuată.
Judecătorii menționează în motivarea sentinței că declarațiile martorilor, inclusiv ale lui Dragoș Anastasiu, confirmă faptul că fosta inspectoare ANAF, Angela Burlacu, a pretins sume de bani sub acoperirea unui contract, pentru a nu-și îndeplini corect atribuțiile de serviciu. Concret, aceasta ar fi primit bani pentru a încheia controalele fără sancțiuni și pentru a facilita returnarea TVA. Sumele proveneau de la firmele din grupul Eurolines, controlate de Dragoș Anastasiu.
Angela Burlacu a fost condamnată definitiv pentru luare de mită. Cu toate că vicepremierul a recunoscut că a oferit mită, el a fost audiat doar ca martor și nu a fost pus sub acuzare.