„Bombă ciclonică” la început de ianuarie 2023. A fost declarată stare de urgenţă, se anunţă rafale de cod roşu

O ”bombă ciclonică” afecta California, cu rafale violente de vânt şi ploi torenţiale care riscă să provoace inundaţii în mai multe regiuni, în care solul este saturat de apă după alte furtuni recente.

06 ian. 2023, 09:28
„Bombă ciclonică” la început de ianuarie 2023. A fost declarată stare de urgenţă, se anunţă rafale de cod roşu

Un alt ciclon loveşte SUA. Nordul Californiei – regiunea oraşelor San Francisco şi Sacramento – este cea mai în pericol regiune, informează AFP. Autorităţile au lansat alerte multiple şi au avertizat că există riscul să existe morți.

Potrivit Serviciului Meteorologic Naţional al SUA (NWS), sunt așteptate rafale susceptibilă să atingă 110 kilometri pe oră. Ploi foarte intense urmează să se abată asupra zonei, la Golful San Francisc, iar ninsori pe Munţii Sierra Nevada.

Val de aer polar peste Europa. Avertizări meteo cod roşu şi portocaliu de ger şi vânt puternic în mai multe ţări

Oamenii din regiune sunt îndemnați să se pregătească de ”inundaţii mari, drumuri acoperite de apă, alunecări de teren, căderi de arbori, întreruperi ample de curent, o întrerupere imediată a comerţului şi, ceea este cel mai rău, eventuale pierderi de vieţi”, avertizează NWS.

Stare de urgență în SUA. Guvernatorul Californiei Gavin Newsom a decretat miercuri starea de urgenţă în vederea unei facilitări a răspunsului salvatorilor şi fluidificării reacţiei autorităţilor în caz de incidente.

San Francisco a deschis un Centru de Operaţiuni de Urgenţă. ”Dacă nu aveţi obligaţia să vă aflaţi afară, la San Francisco, evitaţi să ieşiţi pe drumuri”, îndeamnă o reprezentantă a Departamentului Lucrărilor Publice al oraşului, Rachel Gordon.

Vine iarna siberiană, se anunţă cel mai năprasnic ger din ultimii 20 de ani

Barurile şi restaurantele au rămas închise miercuri, iar unii angajaţi au fost îndemnaţi să muncească de acasă.

Pompierii din San Francisco au anunţat că au căzut numeroşi arbori, miercuri, şi că inundaţii ”minore” au avut loc înainte de venirea centrului furtunii. Mii de saci de nisip le-au fost distribuiţi locuitorilor din zonele cu risc de inundaţie.