BOMBĂ! Cristian Rizea a fost arestat și expulzat din Republica Moldova! Se află deja în arestul Poliției din România și va fi transferat direct în penitenciar

Cristian Rizea, fostul deputat PSD, a fost arestat și expulzat din Republica Moldova, după ce a fost declarat persoană indezirabilă pe un termen de 15 ani de către Inspectoratul General pentru Migrație al Republicii Moldova.

27 apr. 2023, 22:58
BOMBĂ! Cristian Rizea a fost arestat și expulzat din Republica Moldova! Se află deja în arestul Poliției din România și va fi transferat direct în penitenciar

Cristian Rizea a fost declarat de către Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani.

Fostul deputat a fost trimis sub escortă specială în România pentru a-și ispăși pedeapsa. În acest moment se află în arestul Poliției Capitalei, urmând ca după confirmarea tuturor actelor să fie transferat la un penitenciar, probabil la Rahova.

Cristian Rizea, condamnat la patru ani și opt luni de închisoare cu executare

Cristian Rizea este urmărit internațional din martie 2019, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România pe un termen de 4 ani și 8 luni pentru infracțiunea de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, conform senținței definitive emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

Fostul parlamentar român, căruia Igor Dodon i-a retras cetățenia R. Moldova, iar ulterior i-a respins cererea de acordare a azilului politic, a fost trimis să-și ispășească pedeapsa în România. Rizea a pierdut procesul împotriva președintelui Republicii Moldova în care a cerut anularea unui decret de respingere a cererii de acordare a azilului politic.

Reamintim că în mai 2022 Rizea a depus cerere de chemare în judecată împotriva președintelui Republicii Moldova și cerea anularea unui act administrativ cu caracter normativ, invocat în respingerea cererii sale de acordare a azilului politic.

În motivarea acțiunii, Rizea a indicat că, la 4 noiembrie 2020, s-a adresat fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, cu o cerere de acordare a azilului politic, iar prin răspunsul semnat de către Nicolae Posturusu, fostul secretar general al fostului preşedinte, i s-a comunicat că cererea adresată şefului statului, privind solicitarea azilului politic, a fost respinsă, în temeiul Regulamentului privind acordarea azilului politic de către președintele R. Moldova, aprobat printr-un decret din 31 octombrie 2003.

În 21 noiembrie 2022, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea de chemare în judecată. La 22 decembrie 2022, avocatul lui Rizea a depus recurs.