Bombă ecologică în Vâlcea! Munţi de gunoaie şi substanţe toxice, la doar câţiva metri de malul Oltului. PNL şi USR mută criza deşeurilor din Sectorul 1 în Râmnicu Vâlcea

Pericol uriaş de poluare în Râmnicu Vâlcea, unde substanţe toxice s-ar putea deversa din munţii de gunoaie aflate la doar câţiva metri de malul râului Olt. Exasperaţi din cauza mirosului insuportabil, localnicii şi reprezentanţii unei fabrici de conserve situate gard în gard cu staţia de sortare dau vina pe SC Urban SA, o firmă de salubritate care a adus aici zeci de mii de tone de gunoaie din mai multe localităţi din judeţul Vâlcea. Pentru că societatea e în pragul falimentului, autorităţile locale vor fi obligate să elimine depozitul ilegal cu peste 30.000 de tone de gunoaie, ceea ce implică un cost uriaş de peste două milioane de euro, bani din buzunarele cetăţenilor.

02 iul. 2021, 09:04

Ca şi cum n-ar fi de ajuns bomba ecologică, PNL şi USR au declanşat o nouă criză a deşeurilor, de data aceasta în Râmnicu Vâlcea, după ce aleşii locali au respins majorarea preţului la gunoi. În consecinţă, operatorul de salubritate Romprest Energy a anunţat Primăria că nu va mai ridica gunoaiele. Mai mult, autorităţile iau în calcul instituirea stării de alertă sanitară, o situaţie creată de aşa natură în care compania falimentară SC Urban SA ar putea să obţină fără licitaţie contractul salubrizare din Râmnicu Vâlcea, au precizat surse apropiate situaţiei pentru România TV.

Imagini de-a dreptul revoltătoare au fost surprinse cu o dronă în zona Stolniceni din sudul municipiului Râmnicu Vâlcea, pe malul drept al Oltului. Fără să ţină cont că în zonă există case şi chiar o fabrică de conserve, firma SC Urban SA a transportat zeci de mii de tone de gunoaie. Staţia de sortare e ticsită cu peste 30 de mii de tone de gunoi. Mai mult, substanţele toxice din levigatul rezultat prin procesarea gunoiului ar putea ajunge în apele râului Olt, care se află la câţiva zeci de metri de depozitul ilegal de gunoaie din fostul sediu al Comat.

SC Urban deține o stație de sortare care funcționează în baza autorizației de mediu nr. 223 din 8 noiembrie 2011, valabilă zece ani. În mod normal, în 2021 ar fi trebuit să fie “scadentă”, însă, potrivit unei legi, toate documentele care expiră în timpul stării de alertă sunt valabile încă trei luni de la finalul acesteia.

Conform autorizaţiei, firma Urban trebuie să preia deşeurile pentru a le duce la staţia de sortare. În document nu este stipulat, însă, nimic despre depozitarea gunoaielor.

 

Bombă ecologică în Vâlcea! URBAN nu are autorizaţie pentru depozitare, ci doar pentru sortare

„Deșeurile menajere, depozitate temporar în europubele și containere, în țarcurile acoperite din municipiul Râmnicu Vâlcea, sunt preluate și transportate cu mașini special dotate (autogunoiere) până în incinta halei stației de sortare de tip AMUT, cu o capacitate de 30.000 de tone pe an de deșeuri sortate, se descarcă pe platforma betonată (…)”

Apoi, textul din autorizație descrie exact procesul prin care sunt sortate deșeurile. Important este că nicăieri în autorizație nu se stipulează depozitarea gunoaielor.

“Scopul stației de sortare (n.r. deci, stație de sortare, nicidecum depozit) este recuperarea materialelor sortate, al comercializării acestora și al diminuării cantităților deșeuri depozitate în rampele de la Fețeni și Horezu (n.r. între timp, rampa de la Horezu a fost închisă)”; se arată în autorizaţie, conform Gazeta Vâlceană.

„Capacitatea stației de sortare este de 30.000 tone/an, respectiv 40 de tone deșeuri menajere/8 ore, 120 de tone/zi”, mai reiese din document. Astfel, în stația de la Stolniceni se pot procesa 30 de mii de tone pe an, nicidecum depozita. Nu se poate depozita decât temporar, în vederea sortării imediate.

În loc să închidă depozitul ilegal de gunoaie, Garda de Mediu, Agenție pentru Protecția Mediului și Prefectura Vâlcea negociază la infinit rezolvarea problemei cu URBAN. Chiar dacă au aplicat câteva amenzi în urmă cu doi ani, cele trei instituții nu au făcut demersurile legale pentru a închide acest depozit ilegal și să forțeze SC Urban să curețe tot munții de gunoaie de la Stolniceni – Râmnicu Vâlcea.

În mod normal, Garda de Mediu Vâlcea, condusă de Ștefan Păun, ar trebui să propună Agenției pentru Protecția închiderea stației de sortare de la Stolniceni – Râmnicu Vâlcea. În caz contrar, Primăria Râmnicu Vâlcea va fi nevoită să suporte costuri uriaşe.

Citeşte şi: Cum a făcut Clotilde Armand Bucureștiul de râs în toată Europa! Jucătorii Naționalei Franței, cazați la un hotel de lux chiar lângă Ateneu, unde erau munți de gunoaie

Autorităţile nu iau măsuri pentru a lichida munţii de gunoaie

Potrivit legii, proprietarul deșeurilor de pe raza unui municipiu este unitatea administrativ teritorială (UAT) prin reprezentantul legal, în acest caz Primăria Râmnicu Vâlcea. Pentru că nu este respectată autorizația de mediu, iar autorităţile s-au dovedit neputincioase în a pune capăt scandalului, Urban a strâns la depozitul din Stolniceni, cu încălcarea legii, zeci de mii de tone de gunoaie.

Potrivit calculelor mai multor specialiști, în curtea fostului Comat, locul stației de sortare a Urban, s-au adunat peste 30 de mii de tone de gunoi. La un calcul simplu, Primăria Râmnicu Vâlcea va trebui să aloce aproape 8,7 milioane de lei pentru lichidarea acestui depozit ilegal.

Calculul deprins din acte normative ţine cont de prețul per tonă depozitată (110 lei), taxa la fondul de mediu per tonă (80 de lei) și de transportul care costă aproximativ 100 de lei per tonă. Fără să aibă vreo vină deoarece nu are relaţii contractuale cu firma Urban, Primăria Râmnicu Vâlcea va trebui să găsească un depozit care să primească gunoaiele de la Stolniceni. Mai mult, va trebui să plătească şi costul transportului deşeurilor din sudul oraşului. La prima vedere, cel mai apropiat depozit se află în Boldeşti Scăeni, judeţul Prahova, la o distanţă de aproape 80 de kilometri.

Sursele locale consultate de România TV susţin că sunt şanse mari ca acest scenariu să devină realitate. Primarul din Drăgăşani, Cristian Nedelcu, a declarat că a fost nevoit să rezolve problema gunoaielor, după ce firma Urban s-a retras din localitate.

“Am fost nevoiți să plătim pentru că așa era legal. Bineînțeles că Urban a și plecat de aici (n.r. de la Drăgășani), dar ne-am asumat plata transportului deșeurilor conform legii. Când deschid televizorul dimineața și văd ditamai reclamele cu ei pe mai multe posturi… Asta este! Problema e la instituțiile statului. Le ele trebuie să vă dați, nu la primarii care sunt puși în fața faptului împlinit”, a spus edilul Cristian Nedelcu.

Cu o vechime de şapte ani, firma URBAN SA BUCUREŞTI-SUCURSALA RM.VÂLCEA se află în insolvenţă, iar intrarea acesteia în faliment urmează să fie decisă de instanţă. Pe 10 iunie, Tribunalul Bucureşti a decis să amâne cauza, următorul termen în care ar putea fi declarat falimentul fiind stabilit pe data de 21 octombrie 2021.

 

În 2020, societatea a raportat că nu mai are niciun angajat, cifră de afaceri şi profit ZERO.

Râmnicu Vâlcea ar putea institui stare de alertă sanitară din cauza gunoaielor

Operatorul de salubritate, Romprest Energy, a notificat Primăria Râmnicu Vâlcea că începând din data de 1 iulie nu va mai ridica gunoiul menajer din oraş. Blocajul a fost provocat, după ce Consiliul Local Vâlcea, dominat de PNL şi USR, a respins majorarea preţului la gunoi. Reprezentanţii firmei au motivat nevoia creşterii preţului de la aproape 10 lei la 12 lei deoarece nu-şi mai poate acoperi costurile de tratare şi depozitare a deşeurilor.

În plin scandal, a avut loc o şedinţă la Prefectura Vâlcea la care au participat viceprimarul Virgil Pârvulescu, reprezentanţi ai DSP, Garda de Mediu, precum şi reprezentanţi ai societăţilor implicate, inclusiv firma în care se reciclează gunoiul ca dacă se poate depăşi pe cale amiabilă această situaţie.

Victor Stănculescu, subprefectul judeţului Vâlcea, a dat de înţeles că, în cazul în care problemele nu vor fi rezolzate pe cale amiabilă, începând de vineri Corpul de Control al Prefecturii Vâlcea, Garda de Mediu şi DSP vor face controale în municipiul Râmnicu Vâlcea. De asemenea, spune el, persoanele vinovate, fie că este Primăria Vâlcea, fie că este prestatorul de servicii, vor fi sancţionate dacă încalcă legea.

“E ultima situaţie la dorim să recurgem. Vom lua în cadrul Comitetului Judeţean de Situaţii de Urgenţă, cu aprobarea Ministerului Mediului, vom lua pe o perioadă de 30 de zile măsura stării de alertă.

Se pot găsi alţi operatori care să ridice, se pot găsi multe soluţii, numai în urma unor analize făcute de instituţiile statului”, a declarat Victor Stănculescu, subprefectul judeţului Vâlcea, conform Antena3.

În schimb, Mircia Gutău, primarul din Râmnicu Vâlcea, a explicat că mărirea preţului pentru ridicarea gunoaielor a fost cerută de mai mulţi ani.

„Romprest ne solicită de doi ani de zile ca preţurile să fie reactualizate. Trebuie să nu uităm că în momentul de faţă a crescut preţul energiei, preţul gazului foarte mult. Creşterea, din punctul meu de vedere şi al specialiştilor din Primărie care au verificat este justificată…

Consiliul Local e dominat de PNL. Parcă ar fi o directivă la nivel naţional. Uitaţi-vă ce se întâmplă la sectorul 1, un blocaj total”, a spus edilul.

Stare de alertă sanitară în Vâlcea, context pentru a acorda contractul de salubrizare unei firme cu mari datorii la stat

De cealaltă parte, George Predescu, reprezentant al firmei asociate cu Romprest Energy pentru furnizarea serviciilor de salubrizare, a declarat pentru România Tv că este nevoit să suporte pierderi din cauza faptului că preţul ridicării gunoaielor nu a fost majorat de Consiliul Local Vâlcea, dominat de PNL şi USR.

“De aproape opt luni de zile merg pe pierdere, 60.000 de lei pierdere pe lună. În februarie am avut vreo 900 de tone deşeuri pe stoc, a venit Garda de Mediu şi mi-a dat amendă. M-a pus în 60 de zile să le iau. Am terminat în 50 de zile”, a declarat Predescu.

Mai mult, Gutău a afirmat că nu vrea schimbarea operatorului de salubritate.

“Dacă va fi nevoie, voi convoca o şedinţă extraordinară încât câte un reprezentant de la fiecare partid să vină să gândescă ce măsuri trebuie luate în momentul de faţă pentru ca situaţia să fie remediată. În niciun caz, ca primar nu voi fi adeptul să aducem altă firmă, cum vor ei. Sub nicio formă!

În momentul de faţă este o firmă care a câştigat licitaţia conform legii, iar sub semnătura mea, să fac o ilegalitate nu voi face”, a mai spus Gutău.

Surse apropiate situaţiei afirmă că instituirea stării de alertă ar fi pretextul ideal prin care autorităţile din Râmnicu Vâlcea să acorde fără licitaţie contractul de salubrizare firmei URBAN care deţine depozitul ilegal de deşeuri din sudul oraşului şi care este în pragul falimentului.

Citeşte şi: Clotilde Armand încearcă să dreagă busuiocul după scandalul gunoaielor: Sectorul 1 este în proporţie 95% curat şi se lucrează să fie impecabil