BOMBĂ în UE: Ursula von der Leyen, chemată la audieri pe tema contractului Comisiei Europene cu Pfizer pentru vaccinul anti-Covid

Comisia Parlamentului European pentru Covid 19 urmează să o convoace pe şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a o audia în legătură cu contractul semnat cu compania Pfizer pentru achiziţionarea vaccinului anti-Covid la nivel european.

11 ian. 2023, 19:44
BOMBĂ în UE: Ursula von der Leyen, chemată la audieri pe tema contractului Comisiei Europene cu Pfizer pentru vaccinul anti-Covid

Europarlamentarii care conduc Comisia pentru Covid a Parlamentului European au decis să o cheme pe Ursula von der Leyen să apară public în faţa panelului, potrivit unui comunicat trimis de preşedintele comisiei, europarlamentarul belgian Kathleen Van Brempt, publicaţiei independente Politico.

Legiuitorul doreşte să îi adreseze lui von der Leyen întrebări cu privire la rolul său în negocierea imensului contract semnat în punctul culminant al pandemiei de Covid. Conform informaţiilor apărute, în perioada premergătoare semnării contractului, von der Leyen ar fi schimbat mai multe mesaje cu CEO-ul Pfizer, Albert Bourla.

„Uniunea Europeană a cheltuit o mare cantitate de resurse pentru producţia şi achiziţionarea vaccinurilor în timpul pandemiei”, a declarat Van Brempt. „Parlamentul are dreptul de a obţine transparenţă totală în ce priveşte modul în care au fost făcute aceste cheltuieli, dar şi privind negocierile prealabile”.

Deocamdată, Ursula von der Leyen a evitat să răspundă întrebărilor despre evenimentele din acea perioadă crucială pentru lupta cu Covid. Nici ombudsmanul Parlamentului European, nici Curtea de Conturi a UE nu au reuşit, deocamdată, să facă lumină în această afacere de mai multe miliarde de euro.

Citeşte şi: Davos: Cel mai mare risc mondial actual este criza costului vieții

Deşi Comisia pentru Covid deja analizează achiziţia şi a convocat mai multe persoane pentru declaraţii, CEO-ul Albert Bourla a refuzat să se prezinte la audieri, trimiţând în locul său un adjunct.

Conform regulamentului Parlamentului European, invitaţia îi va fi trimisă şefului Parlamentului European, Roberta Metsola, care va decide dacă să îi ceară Ursulei von der Leyen să se prezinte. Metsola este membru al Partidului Popular European, aceeaşi formaţiune care a impus-o în funcţie pe preşedinta Comisiei.

Invitaţia nu are, totuşi, nicio relevanţă sau consecinţă legală. Ca şi Bourla, von der Leyen poate refuza să apară în faţa Comisiei Covid, dar având în vedere apelurile tot mai puternice la transparentizarea structurilor europene, după scandalul Qatargate, preşedinta Comisiei Europene ar putea simţi că un refuz i-ar afecta cariera politică.

Citeşte şi: Preţ carburanţi, subvenţionat trei luni. Guvernul a decis: 200 de euro pentru combustibil pentru angajaţi