Bombă! Oreste a fost reţinut de poliţie

Realizatorul de televiziune Oreste Teodorescu a fost retinut, sambata, de jandarmi la Pungesti. Oreste se afla la Pentru un miting.

RomaniaTV.net
07 dec. 2013, 20:04
Bombă! Oreste a fost reţinut de poliţie

Oreste a mers la sediul Politiei Vaslui pentru a depune o plangere penala impotriva sefului Detasamentului de Politie pentru Interventie Rapida (DPIR) care i-a agresat verbal pe protestatarii aflati in fata sediului IPJ, relateaza nasul.tv.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Vaslui, un grup de persoane a distrus gardul împrejmuitor aparținînd unei societății private și a avut un comportament violent asupra forțelor de ordine, Jandarmeria desfășurând acțiuni specifice de verificare a împrejurărilor în care s-au comis aceste fapte.

’22 de persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui în vederea stabilirii identității acestora și adoptării măsurilor legale. 
Pentru 14 dintre acestea s-au întocmit actele de constatare pentru săvârșirea unor fapte de ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice, faptă prevăzută și sancționată de Codul Penal. Pentru o persoană au fost întocmite actele de constatare sub aspectul săvârșirii unei fapte de port ilegal de armă albă, conform legii 61/1991 republicată, iar 7 persoane au fost sancționate cu amendă (valoarea acestora este între 500 și 5000 de lei ) pentru fapta de participare la o adunare publică nedeclarată urmată de refuzul părăsirii acesteia la solicitarea forțelor de ordine, faptă prevăzută de art. 26 alin 1 lit.d), din Legea 60/1991 republicată, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice’, se arată în comunicat.

Reprezentanții IJJ Vaslui susțin că pentru activitatea de constatare a împrejurărilor de săvârșire a faptelor antisociale personalul Jandarmeriei Române și-a asigurat mijloacele de probare necesare (înregistrări video, fotografii operative) ce vor fi puse la dispoziție la solicitare organelor de urmărire penală.

În zonă au fost găsite mijloace pirotehnice și incendiare; în acest moment poliția desfășoară activități specifice de verificare a acestor aspecte.

”În ceea ce privește faptele de natură penală, actele întocmite de către jandarmi vor fi înaintate pentru soluționare organelor de urmărire penală competente teritorial. Jandarmeria garantează dreptul la liberă exprimare a cetățenilor, dar totodată, face apel la respectarea legii și va interveni ferm, dacă situația va degenera, în conformitate cu atribuțiile sale legale, pentru restabilirea ordinii și siguranței publice’, mai precizează sursa citată.

Mai mulți protestatari adunați în comuna vasluiană Pungești au rupt cordonul de jandarmi si au pătruns pe perimetrul Chevron acolo unde muncitorii angajați de firma americană lucrează pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de șist. Geamurile câtorva utilaje au fost sparte de protestatari. Autoritățile au luat decizia să suplimenteze echipajele de jandarmi în zonă. 

„Chevron a confirmat suspendarea activitatilor in Silistea, comuna Pungesti, judetul Vaslui, ca urmare a conditiilor nesigure de lucru generate de activitatile ilegale si violente ale protestatarilor. Chevron a sesizat Politia Vaslui in legatura cu distrugerile de echipament produse pe proprietatea noastra. Prioritatea noastra este sa desfasuram aceste activitati intr-un mod responsabil fata de mediul inconjurator, in conformitate cu aprobarile pe baza carora operam si in siguranta, insa acest lucru nu a fost posibil astazi.

Chevron nu tolereaza violenta sub nicio forma si isi reitereaza angajamentul de a avea relatii constructive si pozitive cu comunitatile unde isi desfasoara activitatea si de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitatile locale si autoritatile, despre proiectele sale.

Prin urmare, compania noastra a suspendat temporar activitatile pentru a se asigura ca orice lucrare efectuata se poate face in conditii de siguranta pentru comunitate si pentru angajatii sai.

Chevron a obtinut permisele de mediu si autorizatiile necesare demararii activitatilor in Silistea.

Chevron intentioneaza sa realizeze exclusiv activitati de explorare, folosind tehnologii conventionale, in perimetrul EV-2, conform permiselor pe baza carora operam.”, se precizează într-un comunicat.