Bombardamente intense asupra capitalei Kiev. Momente dificile pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a avut din nou de lucru, vineri, la Kiev şi în alte oraşe din ţară, ţinte în ale unor bombardamente intense din partea forţelor ruse.

19 mai 2023, 10:55
Bombardamente intense asupra capitalei Kiev. Momente dificile pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei

Bombardamente intense asupra capitalei Kiev. Mai mulşi oficiali militari şi mass-media au raportat explozii inclusiv în Liov şi Rivne, în vestul ţării, dar şi la Herson, în sud. Oleksandr Vilkul, şeful administraţiei civile şi militare din regiunea Krivîi Rih, a făcut apel ca locuitorii să rămână în adăposturi şi a raportat mai multe explozii.

Atacul forţelor ruse vine după ce, în noaptea precedentă, capitala Kiev şi alte câteva oraşe ucrainene au fost vizate de un val de lovituri cu rachete. Armata ucraineană a susţinut că a doborât aproape toate proiectilele, în timp ce ministerul rus al apărării a declarat că a lovit şi a distrus toate ţintele raidurilor sale nocturne.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Se dau lupte grele, Rusia avansează la Bahmut, dar se declară dispusă să asculte „orice propunere care contribuie la soluţionarea situaţiei din Ucraina”

În aceste condiţii, liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a apreciat drept improbabilă o capturare în zilele următoare a oraşului Bahmut din estul Ucrainei. „Este puţin probabil ca Bahmut să fie cucerit complet mâine sau poimâine”, a scris Evgheni  Prigojin pe Telegram, adăugând: „Bahmut nu a fost cucerit încă. Este o suburbie numită Samolet. Este o fortăreaţă inexpugnabilă, formată din şiruri de blocuri. Acolo au loc în acest moment cele mai grele bătălii. O rugăminte importantă, aşadar: fericirea iubeşte tăcerea. Lăsaţi-ne să terminăm treaba”

Bătălia pentru BAhmut, un oraş din Donbas, este cea mai sângeroasă şi cea mai lungă de la începutul invaziei ruse, de la 24 februarie 2022.

Citeşte şi: Evgheni Prigojin, șeful Wagner, acuză armata rusă că a lăsat decoperite flancurile grupului de mercenari la Bahmut

Între timp, liderii țărilor G7 pregătesc noi sancțiuni pentru Rusia, în cadrul summitului de la Hiroshima, unde a fost anunțată și prezența surpriză a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Era cunsocut faptul că liderul Ucrainei urma să se adreseze liderilor națiunilor dezvoltate, dar prin videoconferință. Potrivit noilor informații, o va face în persoană, deși guvernul nipon exclusese această posibilitate. Din G7 fac parte Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Canada și Italia, cei mai mari susținători ai Ucrainei.