Bombardamente intense la graniţa dintre Rusia şi Ucraina. Un post de frontieră a fost aruncat în aer VIDEO

Un bombardament ucrainean asupra postului de frontieră din Logacevka, în sud-estul Rusiei, s-a soldat cu cel puţin un mort şi patru răniţi, potrivit unui bilanţ comunicat de guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Veaceslav Gladkov, informează AFP şi Reuters.

12 sept. 2022, 21:59

Război în Ucraina. Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar alte patru au fost rănite într-un bombardament ucrainean al postului de frontieră Logacevka, în sud-estul Rusiei, anunţă într-un comunicat guvernatorul rus al regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, relatează AFP.

Ruşii confirmă retragerea masivă din zona Harkovului. Drept răzbunare au lăsat fără curent al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei

”Din nefericire, există un mort, un cetăţean ucrainean născut în 1942. Dar şi patru răniţi, care prezintă răni uşoare”, dintre care ”trei (sunt) ucraineni”, anunţă într-o postare pe Telegram Gladkov.

El anunţă că ”postul de frontieră Logacevka a fost luat drept ţintă din Ucraina”. ”Potrivit unor informaţii preliminare, case locuite au fost parţial distruse, iar maşini şi linii electrice au fost avariate”, anunţă guvernatorul rus.  Serviciile de urgenţă au întrerupt alimentarea cu gaze naturale şi electricitate, precizează el.

Aceste declaraţii intervin după ce armata ucraineană a revendicat în ultimele zile importante recuceriri teritoriale în faţa trupelor Moscovei, în special în regiunea Harkov (nord-est), care se învecinează cu regiunea Belgorod din Rusia.

Kievul a afirmat sâmbătă că a recucerit oraşul strategic Kupiansk, situat la 50 de kilometri de Logacevka şi de frontiera rusă. Belgorod, oraş cu aproape 400.000 de locuitori, situat la circa 40 km nord de graniţa cu Ucraina, este centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume. De când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, au existat numeroase relatări privind atacuri asupra Belgorodului şi asupra altor regiuni aflate la graniţa cu Ucraina, Moscova acuzând Kievul că a lansat aceste atacuri.

Putin nu a mai vrut să-și vadă generalii după „înfrângerea totală” din Harkov

>Vladimir Putin, care a schimbat de două ori conducerea armatei ruse de când a început războiul în Ucraina, nu a mai vrut să se întâlnească cu generalii săi, duminică, la puțin timp după ce contraofensiva ucraineană a provocat armatei sale cea mai mare înfrângere din 24 februarie și până acum, scrie The Moscow Times. Experții în strategie militară spun că retragerea rușilor din Harkov reprezintă o „înfrângere totală” pentru armata invadatoare.

Putin a amânat întâlniri programate la Soci cu conducerea ministerului apărării după ce armata rusă a fost învinsă decisiv la Harkov.

Pe parcursul unei săptămâni, armata ucraineană a reușit să recaptureze 3.000 de kilometri pătrați, a spus șeful Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, duminică. După ce trupele ucrainene au spart frontul, armata rusă a părăsit teritoriul în câteva zile. Regiunea Harkov fusese ocupată timp de trei luni până la contraofensivă.

Naţionaliştii ruşi sunt furioşi după umilinţa de pe frontul din Ucraina. Ce îi cer lui Vladimir Putin
După Balakleia, mai rămăseseră Kupiansk și Izium, acolo unde se afla administrația de ocupație. În stilul său caracteristic, ministerul apărării rus a spus că a fost vorba de „retragere planificată de trupe” și că ucrainenii acționează pentru a „distrage atenția”.

Putin este furios, însă. Dictatorul rus a amânat întâlniri cu conducerea departamentului de apărăre și cu reprezentanți ai industriei de apărare. Dmitri Peskov a motivat că aceste întâlniri vor fi reprogramate.

„Înfrângere totală” a armatei ruse după contraofensiva ucraineană în Harkov
Retragerea armatei ruse din Izium și Kupiansk reprezintă o „înfrângere totală”, este de părere Philips O’Brien, profesor de studii de strategie militară la Universitatea St. Andrews, din Scoția.

„Pentru lupta din Donbas au staționat acolo mai multe trupe decât oriunde și nu par să fie capabili să mențină controlul acolo”, a explicat O’Brien.

Din cauza înfrângerii, ruși au amânat pe termen nedeterminat referendumurile pe care le plănuiau pentru anexarea teritoriilor ocupate la Rusia, scrie publicația independentă rusă Meduza, care citează surse apropiate de regimul de la Kremlin.

Pregătite, inițial, pentru mai, amânate până în septembrie și apoi până în noiembrie, aceste referendumuri sunt acum amânate pe termen nedeterminat, mai susțin cei de la Meduza.

După contraofensiva de succes, ucrainenii vor avea „propriile probleme logistice – vor fi nevoiți să aprovizioneze toate unitățile împrăștiate prin teritoriu”, mai adaugă O’Brien. „Rușii, însă, vor avea probleme cu stabilizarea liniei frontului, așa că situația va rămâne haotică o vreme până ce va începe să apară o nouă linie a frontului”, a concluzionat el.