Bombardamente intense, printre victime colaterale se numără şi opt copii

22 de civili ucişi în urma unor tiruri de artilerie ale regimului în nordul ţării, anunţă OSDO.

04 apr. 2019, 12:43
Bombardamente intense, printre victime colaterale se numără şi opt copii

Cel puţin 22 de civili, între care opt copii, şi-au pierdut viaţa de miercuri în bombardamente ale regimului asupra unei zone controlate de insurgenţi în nordul Siriei, a informat joi organizaţia neguvernamentală Observatorul sirian pentru dreptul omului (OSDO), citat de AFP.

‘Douăsprezece persoane au murit astăzi, între care trei copii, în urma unor tiruri de artilerie împotriva localităţii Kafranbel în provincia Idlib’, a indicat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, adăugând că un alt copil şi-a pierdut viaţa în localitatea Maaret al-Noomane.

Acest bilanţ se adaugă celor ‘nouă civili, între care patru copii, ucişi miercuri seara în urma unor tiruri asupra mai multor localităţi’, în special în nordul provinciei Hama şi în partea de vest a provinciei Alep, a adăugat directorul OSDO.

Provincia Idlib şi sectoare din provinciile vecine Hama, Alep şi Latakia încă scapă controlului regimului de la Damasc.

Aceste regiuni, dominate de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), au făcut în septembrie trecut obiectul unui acord între Turcia, care îi sprijină pe rebeli, şi Moscova, aliată fermă a regimului sirian, ceea ce a împiedicat o ofensivă a armatei lui Bashar al-Assad.

Acordul vizează crearea unei ‘zone demilitarizate’ care să despartă sectoarele insurgente de zonele guvernamentale adiacente.

Dar acordul a fost pus în aplicare doar parţial din cauza refuzului jihadiştilor de a se retrage din viitoarea zonă tampon.

Joi, ministrul de externe sirian Walid al-Mouallem a atribuit Ankarei responsabilitatea pentru această ‘întârziere’. ‘Turcia este responsabilă pentru întârzierea punerii în aplicare a acordului’, a declarat Mouallem în cadrul unei conferinţe de presă de la Damasc cu omologul său venezuelean, Jorge Arreaza.

‘La drept vorbind, încă aşteptăm ca acordul (…) să fie pus în aplicare, dar răbdarea noastră are limite şi trebuie să eliberăm acest pământ’, a avertizat el, adăugând: ‘Ne pierdem răbdarea!’

De la încheierea acordului ruso-turc, regimul nu a încetat să efectueze lovituri împotriva Idlib şi a împrejurimilor sale. La început sporadic, aceste bombardamente s-au intensificat din februarie.

Şi pentru prima oară de la încheierea acestui acord, aviaţia rusă a efectuat atacuri aeriene asupra Idlib la 13 martie, ucigând cel puţin 13 civili, inclusiv şase copii, conform OSDO.

Amnesty International a acuzat la sfârşitul lunii martie regimul de atacarea în ultimele săptămâni, împreună cu Rusia, a unor facilităţi medicale şi a unei şcoli în provincia Idlib.

Agenţia ONU de coordonare a afacerilor umanitare (Ocha) a avertizat joi în legătură cu riscurile umanitare ale escaladării militare în această regiune.

‘Numai în martie au fost ucişi 90 de civili, dintre care aproape jumătate sunt copii. Mai mult de 86.500 de persoane au fost strămutate în februarie şi martie, ceea ce agravează o situaţie umanitară deja precară în această regiune’, trage un semnal de alarmă agenţia ONU.