Bombardiere ruseşti în Pacific, NATO a ridicat imediat avioanele de luptă

Ministerul rus al Apărării a confirmat că două bombardiere strategice de tip Tu-95MS au survolat Oceanul Pacific, Marea Bering şi Marea Ohoţk.

18 oct. 2022, 21:37
Bombardiere ruseşti în Pacific, NATO a ridicat imediat avioanele de luptă

Alertă NATO!  Două dintre bombardierele strategice Tu-95MS  ale Rusiei au efectuat un zbor de peste 12 ore deasupra Oceanului Pacific şi mărilor Bering şi Ohoţk, informează Reuters.

Aeronavele, care pot transporta inclusiv focoase nucleare, au fost escortate de avioane de luptă MiG-31 şi au realimentat în aer, a menţionat ministerul, precizând că a fost vorba de un „zbor programat deasupra apelor neutre” conform cu regulile aviatice internaţionale.

NATO distruge avantajul armelor lui Putin, va livra Ucrainei sisteme de bruiaj antidronă
Acesta a survenit într-un moment extrem de tensionat al războiului Rusiei cu Ucraina şi al confruntării sale cu Occidentul, după ce NATO şi SUA au indicat că se aşteaptă la un test iminent al forţelor nucleare ruse, notează Reuters.

Comandamentul pentru securitate aeriană al SUA şi Canadei a anunţat în paralel, potrivit France Presse, că forţele aeriene ale SUA au interceptat luni două bombardiere ruseşti TU-95 în apropiere de coastele Alaskăi.

Comunicatul precizează că avioanele ruseşti „au rămas în spaţiul aerian internaţional şi nu au pătruns în cel al SUA sau al Canadei” şi că activitatea rusă în zona de identificare americană nu este considerată „nici o ameninţare şi nici o provocare”.

Interceptările de aeronave ruse în această zonă, foarte apropiată de Extremul Orient rus, sunt relativ frecvente. Rusia desfăşoară în general manevre militare ample în această perioadă din an, inclusiv cu teste de rachete balistice, mai menţionează AFP.

Zelenski face bilanţul după ultimele bombardamente ale ruşilor: „Au distrus 30% din centralele noastre în 8 zile, provocând întreruperi masive de curent”

Rusia a confirmat incidentul

Ministerul rus al Apărării a anunţat că două dintre bombardierele sale strategice de tip Tu-95MS au efectuat un zbor de 12 ore peste Oceanul Pacific, Marea Bering şi Marea Ohoţk, potrivit agenţiilor de presă ruse, citate de Reuters.

Zborul avioanelor de tip Tu-95MS, care deţin capacitate nucleară, a avut loc într-un moment de mare tensiune în războiul Rusiei cu Ucraina şi în confruntarea Moscovei cu Occidentul, după ce NATO şi Statele Unite au anunţatcă se aşteaptă ca Rusia să îşi testeze forţele nucleare.

Agenţia de ştiri rusă Interfax a scris iniţial că era vorba despre o aeronavă de tip Tu-85MS.