Bonificații pentru românii care economisesc energie. Premierul Ciucă: „Facem apel la populație să reducem risipa”

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, sâmbătă, că în Guvern au fost discutate câteva măsuri posibile pentru reducerea consumului de energie electrică.

10 sept. 2022, 20:38
Bonificații pentru românii care economisesc energie. Premierul Ciucă: „Facem apel la populație să reducem risipa”

Premierul Nicolae Ciucă asteaptă un plan coerent de măsuri din partea Uniunii Europene, iar în decursul acestei zile au fost discutate în Guvern câteva planuri pentru reducerea consumului de energie electrică.

„Deocamdată, nu avem o soluție tehnică. Sigur, acestea sunt măsuri prin care și noi ne-am gândit și facem apel la populație să reducem risipa și să fie bonificați cei care consumă mai puțin, în mod deosebit în orele de vârf, dar nu am luat încă o decizie, pentru că așteptăm să avem un ansamblu coerent la nivelul întregii Uniuni, ca să putem să gestionăm cum se cuvine energia și gazul pentru iarna viitoare”, a declarat Nicolae Ciucă în cadrul Școlii de Vară a tineretului liberal.

În schimb, premierul susține planul discutat la nivel european de decuplare a tarifelor la energie electrică de cele la gaze naturale.

„Mandatul a fost cât se poate de bine structurat: el a vizat partea în care să susținem propunerea de decuplare a prețului la energie de cel al gazelor, o soluție unitară în ceea ce privește taxarea, impozitarea, precum și o soluție unitară în ceea ce privește evoluția prețurilor pe piața Spot, astfel încât să nu existe fluctuațiile acelea de preț”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Citește și: Premierul Nicolae Ciucă anunţă că România stinge lumina la orele de vârf, din solidaritate cu UE. Ce se întâmplă cu facturile

Discuțiile au fost declanșate după ce Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europne, a anunțat un plan europena de economisire a energiei prin cinci măsuri de protecție a consumatorilor și a întreprinderilor vulnerabile.

Prima măsură constă într-o ţintă de reducere a consumului de electricitate la orele de vârf – „economii inteligente de energie electrică” („Smart Savings of Electricity”). A doua măsură constă în plafonarea veniturilor întreprinderilor care produc energie cu costuri mici. A treia măsură vizează, în acelaşi fel, profiturile „neaşteptate” ale întreprinderilor de combustibil fosil.

A parta măsură vizează ajutarea întreprinderilor din domeniul utilităţilor energetice să facă faţă volatilităţii pieţelor, în contextul în care li se cer fonduri importante, ceea ce le ameninţă capacitatea de tranzacţionare şi stabilitatea pe pieţe, prin facilitatea „susţinerii lichidităţii statelor membre UE” („Liquidity Support by Member States”), destinată întreprinderilor energetice.

A cincea măsură constă în plafonarea gazelor naturale ruseşti, „cu obiectivul foarte clar de a reduce veniturile Rusiei, pe care (preşedintele rus Vladimir) Putin le foloseşte să finanţeze acest război atroce împotriva Ucrainei”, acuză Ursula von der Leyen.

Citește și: Premierul Nicolae Ciucă: „Nu cred că cetățenii trebuie să-și facă griji cu privire la costurile energiei”